Eveniment

Comisia de Pensii Private isi incepe activitatea

19.10.2005, 22:26 11

Legea pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a fost dezbatuta de senatori si urmeaza sa fie promulgata maine, a anuntat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi Sociale (CNPAS).

CSSPP va fi formata din cinci membri, dintre care un presedinte si un vicepresedinte. Pana cand acestia vor fi numiti de Parlament, Comisia va fi condusa de un director interimar, desemnat de premier. Pentru conducerea interimara a CSSPP, guvernul urmeaza sa il numeasca pe Mircea Oancea, care a primit saptamana trecuta avizul Consiliului Economic si Social. Oancea, 41 de ani, este director adjunct al SAI Muntenia, societatea care administreaza SIF Muntenia.

"CSSPP a inceput deja sa angajeze oameni. Pregatirea profesionala a acestora este foarte importanta", a spus Seitan care a participat ieri la conferinta "Parteneri sociali si reforma sistemului public de pensii", organizata de CNS Cartel Alfa si Alianta Confederatiilor Patronale din Romania. El a mai spus ca pana la sfarsitul acestui an va fi aprobat un pachet de legi care sa "curete" sistemul public de pensii. Astfel, indemnizatiile pentru cresterea copilului, asigurarile pentru accidente de munca si boli profesionale si concediile medicale nu vor mai fi platite din fondul de pensii. "Aceste prestatii trebuie transferate catre bugetul statului, in zona sanatatii", a declarat presedintele CNPAS.

Un alt element important in reforma sistemului public de pensii este cresterea numarului de contribuabili. "In Romania nu mai exista doar salariati, ci si alte categorii de castigatori de venituri. Apoximativ 1,5 milioane de oameni care inregistreaza venituri nu participa la sistemul de pensii, desi legea ii obliga", a explicat Seitan.

"Daca ii adunam pe acestia la cei 4 milioane de contribuabili, am obtine un echilibru financiar al sistemului de pensii", a mai spus el.

Seitan a amintit ca pilonul II al sistemului de pensii (pensiile obligatorii administrate privat) va deveni operational in 2007, iar pilonul III (pensiile facultative) la mijlocul anului viitor. El a mai spus ca legea privind pensiile facultative ar putea intra in dezbaterea guvernului saptamana viitoare.

angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO