Eveniment

Comisia Europeana: salariile si deficitul bugetar ar putea exploda in 2009

Comisia Europeana: salariile si deficitul bugetar ar putea exploda in 2009

Click pentru imaginea marita

29.04.2008, 19:50 14

Dezechilibrele macroeconomice s-ar putea accentua anul viitor in pofida incetinirii cresterii economice daca va persista acordarea de majorari salariale in contextul accelerarii inflatiei, iar politicile fiscale nu vor fi calibrate astfel incat sa tina sub control presiunile pe partea cererii, avertizeaza Comisia Europeana (CE).
Salariul real din Romania va urca in acest an cu 10,4%, cel mai accelerat ritm de crestere din Uniunea Europeana, potrivit CE, nivel insa inferior celui prognozat in toamna anului trecut, cand estimarea privind majorarea castigului mediu era de 12,2%.
Bruxellesul anticipeaza pentru 2009 chiar accelerarea ritmului de crestere al salariului real pana la 11,3%, fata de un ritm de 10,4% anticipat pentru 2008. Acesta ar fi cel mai ridicat ritm de crestere anuala al salariilor din Uniunea Europeana, insa ceva mai redus fata de prognoza anterioara de 12,2%.
In ceea ce priveste evolutia castigului nominal, Comisia estimeaza ca acesta va avansa cu 18,1% in 2008 si cu 16,4% anul viitor. In aceste conditii ar aparea si o deterioare a ritmului de crestere al productivitatii muncii, de la 5,2% anul acesta la 4,2% in 2009.
Conform previziunilor Comisiei Nationale de Prognoza, castigul salarial mediu net va urca in acest an cu 15,2%, pana la 1.202 lei, iar in 2009 cu 11,1%, pana la 1.335 lei. In urmatorii cinci ani, ritmul de crestere al salariilor ar urma sa slabeasca pana la 8,2% in 2013. In pofida conjuncturii electorale, Bruxellesul a devenit mai optimist in privinta capacitatii Guvernului de a tine bugetul sub control, estimarea pentru deficit coborand de la 3,2% la 2,9% din PIB, adica sub pragul impus prin criteriile de la Maastricht.
Comisia Europeana avertizeaza insa ca se mentin riscurile ca deficitul sa derapeze spre niveluri mai ridicate. Derapajul apare insa ca inevitabil pentru 2009.
"In pofida masurilor recente de control al cheltuielilor publice, se pastreaza un risc semnificativ de inregistrare a unor deficite mai ridicate. Acesta se adauga unei politici fiscale expansioniste, in contextul in care vulnerabilitatile macroeconomice ar necesita o politica mai restrictiva", considera CE.
Printre riscurile asociate proiectiei se numara inregistrarea unor venituri mai reduse decat cele programate, cresteri salariale mai ridicate decat cele anterioare si presiuni asupra cheltuielilor, in contextul alegerilor programate pentru 2008 si 2009.
Pentru 2009, Comisia Europeana anticipeaza un salt al deficitului bugetar pana la 3,7% din PIB, inclusiv din cauza efortului pe care il va presupune finantarea majorarii pensiilor. De asemenea, Comisia ia in calcul efectul diminuarii progresive a contributiilor sociale in cursul acestui an.
Cat priveste inflatia, CE anticipeaza pentru 2009 o revenire la trendul de scadere, rata medie urmand sa coboare de la 7,6% la 4,8%.
Totusi, si prognoza pentru 2009 este cu 0,2 puncte procentuale mai sus decat cea precedenta. Comisia de Prognoza vede inflatia medie pe 2009 la 4,5%. Acesta este indicatorul in functie de care va fi judecata o solicitare a Romaniei privind inceperea procesului de pregatire pentru adoptarea euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO