Eveniment

Companiile aeriene sfideaza cenusa islandeza

19.04.2010, 23:04 22

O parte din zborurile catre sudul Europei au fost reluate ieride companiile aeriene din Romania si UE, in conditiile in caredestinatiile din nordul Europei sunt in continuare "tabu" pentrutransportatorii aerieni, din cauza cenusii vulcanului islandezEyjafjallajokull, care a devenit activ la finalul saptamaniitrecute.

La aeroportul Otopeni, singurele curse ne-anulate, dar amanatede mai multe ori, erau aseara cele catre Cluj-Napoca, Timisoara siIstanbul.

CE a insistat ieri ca spatiul aerian ramane inchis din motive desiguranta pentru pasageri, in conditiile in care asociatiatransportatorilor aerieni IATA a cerut deschiderea treptata aspatiului aerian european, dupa ce principalele companii detransport aerian, care au efectuat ieri zboruri-test, au sustinutca norul produs de vulcan nu este periculos.

Inchiderea spatiului aerian britanic este "inutila", a apreciatieri directorul general al companiei britanice British Airways(BA), Willie Walsh, dupa un zbor-test. Compania sa pierde zilnicintre 15 si 20 mil de lire sterline (17-22 mil. euro) in conditiilein care pierderile globale ale operatorilor sunt de aproximativ 200mil. euro. CE a anuntat ieri ca ar putea aproba compensatii pentruacesti operatori.

Lipsa de predictabilitate a pietei este una dintre cele mai mariprobleme pentru oamenii de afaceri si turisti, iar analistii sustinca inchiderea spatiului aerian european pentru mai multe luni vaafecta cu 1-2 puncte procentuale cresterea economica a Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO