Eveniment

Concediile le-au crescut funcţionarilor salariile cu 0,3%

Concediile le-au crescut funcţionarilor salariile cu 0,3%
05.07.2010, 23:33 21

Salariul mediu net din economie a scăzut cu 0,6% în luna maifaţă de aprilie, ajungând la 1.428 de lei (340 euro), în timp cesalariile funcţionarilor publici au crescut cu 0,3% faţă de lunatrecută, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică(INS). Motivul? Primele de vacanţă stabilite prin lege pentrufuncţionarii publici au continuat să fie acordate şi înaprilie.

"A fost o perioadă de blocaj, în care nu au mai fost bani pentruprimele de vacanţă, după care unele instituţii au început să acordeaceste beneficii, în funcţie de bugetele care s-au aprobat. Deregulă, acordarea acestor prime se face pe trimestre şi existăposibilitatea să nu mai existe bani pentru acordarea lor şi în ceade-a doua parte a anului", susţine Silvia Pisică, director încadrul Institutului Naţional de Statistică.

Salariul mediu net al unui funcţionar public a ajuns în mai la2.021 de lei (481 euro), în timp ce profesorii au avut salarii maimici cu 2,4% faţă de luna precedentă, până la 1.495 de lei (356euro), pe fondul grevelor salariaţilor din învăţământ de laînceputul anului.

Bancherii şi IT-ştii au avut parte de cea mai mare creşteresalarială din economie în luna mai a acestui an faţă de perioadasimilară a anului trecut, întrucât salariile lor au crescut cupeste 17%. Totuşi, raportat la aprilie, creşterile salariale înaceste domenii au fost nesemnificative, sub 2%.

"În perioada aprilie - iunie, companiile acordă creşterisalariale, după ce în primele trei luni ale anului fac o evaluare aperformanţei angajaţilor. În bănci şi în companiile din IT,creşterile salariale au fost foarte mici de la începutul anului,pentru că numărul de salariaţi este destul de mare, iar salariilemedii din aceste domenii sunt mai mari faţă de cele din restulsectoarelor economice", spune Alina Popescu, reward manager încadrul companiei de consultanţă în management Hay Group România,care realizează studii salariale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO