Eveniment

Consiliul Investitorilor Străini propune şapte măsuri pentru atragerea de noi investiţii

Consiliul Investitorilor Străini propune şapte măsuri pentru atragerea de noi investiţii

Autor: Cristina Cuncea

25.10.2012, 00:05 486

Pentru ca România să atragă mai multe investiţii performanţa instituţiilor publice are nevoie de îmbunătăţiri, sunt de părere investitorii străini, care propun autorităţilor şapte măsuri pe termen scurt menite să crească încrederea şi interesul de a investi pe plan local.

Crearea unei agenţii care să prioritizeze inves­tiţiile publice, transparen­tizarea procesului legislativ sau finalizarea rapidă a nu­mirii managerilor profe­sionişti neimplicaţi din punct de ve­dere politic la conducerea com­paniilor de stat sunt doar câteva dintre mă­surile pe care Consiliul Investitorilor Străini (CIS) le consideră necesare pentru ca România să devină o piaţă mai "atrăgătoare" în ceea ce priveşte investiţiile.

"Cadrul legislativ ar trebui modificat doar dacă este cazul şi, ori de câte ori acest lucru se întâmplă, procesul ar trebui să includă consultări ample cu toate părţile implicate. O justificare clară pentru modifi­cările propuse ar trebui să fie furnizată pe baza unui studiu de impact cantitativ al modificărilor propuse. Autorităţile trebuie să asigure posibilitatea mediului de afaceri de a obţine clarificări după ce legislaţia este implementată", apreciază repre­zentanţii CIS.

CIS mai propune, tot pe termen scurt, eliminarea mecanismului de compensare între creanţele asupra entităţilor de stat şi sumele dato­ra­te de cedent la bu­getul statului, ris­cul acestei compen­sări neputând fi sus­ţinut de către bănci, ceea ce determină un grad mai mare de incertitudine privind în­ca­sarea sumelor din creanţe cesionate. Astfel, este limi­tat apetitul pentru tranzacţii de factoring sau for­fe­tare fără recurs a creanţelor asupra societăţilor de stat.

În acelaşi timp, reprezentanţii investitorilor stră­ini solicită eliminarea obligaţiei publicării decla­ra­ţiilor de avere de către acei membri ai consiliilor de administraţie sau ai consiliilor de supraveghere din cadrul companiilor de stat care nu sunt în acelaşi timp şi funcţionari publici.

Trebuie păstrată însă obligativitatea raportării de către toţi membrii acestor structuri de conducere din companiile de stat a remuneraţiei obţinute în această calitate.

Consiliul cuprinde 123 de companii multina­ţionale, ale căror investiţii cumulate reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate până în prezent în România după anul 1990.



Măsurile propuse de Consiliul Investitorilor Străini pentru atragerea investiţiilor

  • sporirea transparenţei procesului legislativ

  • crearea unui comitet care să monitorizeze modul în care agenţiile şi ministerele implementează programul economic al Guvernului

  • finalizarea rapidă a numirii de manageri profesionişti neimplicaţi din punct de vedere politic la conducerea companiilor de stat

  • crearea unei agenţii guvernamentale pentru prioritizarea investiţiilor publice

  • eliminarea obligaţiei publicării declaraţiilor de avere de către membri ai consiliilor de administraţie sau ai consiliilor de supraveghere din cadrul companiilor de stat care nu sunt în acelaşi timp şi funcţionari publici. Trebuie păstrată însă obligativitatea raportării de către toţi membrii acestor structuri de conducere din companiile de stat a remuneraţiei obţinute în calitate de funcţionar public.

  • asigurarea distincţiei reglementare între diversele roluri ale statului şi în mod specific între rolul acestuia de legiuitor şi cel de acţionar sau asociat

  • implementarea cadrului juridic pentru dezvoltarea pieţei de obligaţiuni garantate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO