Eveniment

Construcţiile şi industria au susţinut creşterea PIB în T2

Construcţiile şi industria au susţinut creşterea PIB în T2

Autor: Ciprian Botea

07.09.2012, 00:06 635

Construcţiile şi industria au fost surpriza pozitivă pentru economia românească în trimestrul al doilea, având o contribuţie favorabilă la PIB, în timp ce agricultura şi comerţul au fost pe minus, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

INS a confirmat joi estimările "semnal" privind creşterea economică, de 0,5% în al doilea trimestru faţă de primele trei luni şi 0,8% la semestru, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 249 miliarde de lei (57 mld. euro), susţinut inclusiv de creşterile din ramurile activităţi profesionale şi servicii, dar şi tranzacţii imobiliare.

Produsul Intern Brut a atins 139 miliarde de lei în trimestrul al doilea, faţă de 110 miliarde de lei în primele trei luni din acest an. Faţă de trimestrul al doilea din 2011, economia a crescut cu 1,2%.

Consumul s-a majorat cu 1,1% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,6% faţă de perioada ianuarie-martie, în timp ce investiţiile au accelerat puternic, cu 10,5%, faţă de primul semestru. Conform datelor ajustate sezonier, consumul final a atins 113 milioane de lei în trimestrul al doilea, în timp ce investiţiile s-au ridicat la 45,5 milioane de lei.

"Chiar dacă este un semn bun faptul că investiţiile şi consumul îşi revin, este greu de imaginat o continuare a acestui trend în perioada următoare. Ambele componente au primit un impuls puternic după ce primul trimestru a fost puternic afectat de condiţiile meteo dificile. Mai mult, este posibil ca investiţiile să fi fost susţinute puternic de cheltuielile publice, fiind greu de imaginat că această situaţie va continua în con­diţiile în care este nevoie de un proces mai strict de consolidare fiscală în semestrul al doilea", apreciază Vlad Muscalu, senior economist în cadrul ING Bank.

Surprizele negative din trimestrul al doilea au fost agricultura, care a scăzut cu 1,6% faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut, dar şi comerţul, unde scăderea a fost de 0,2%. Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat şi în administraţie publică şi apărare, intermedieri financiare şi turism. Totuşi, ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 3,8%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul al doilea cererea internă a crescut cu 0,9 procente, iar consumul final total s-a majorat cu 1,1%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei. Totodată, cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a redus cu 1%.

Datele anun­ţate joi de INS reprezintă varianta provizorie a indicatorilor, care confirmă estimările "semnal" anun­ţate la 14 august. Creş­te­rea din aprilie-iunie vine după două trimestre consecutive de scădere, iar pentru ca economia să iasă din recesiune tehnică este nevoie de o evoluţie pozitivă şi pentru iulie-septembrie.

Estimările analiştilor privind evoluţia din trimestrele următoare a economiei nu sunt însă cele mai optimiste. Spre exemplu, analiştii BCR şi-au revizuit recent în scădere prognoza privind evoluţia economiei pe tot anul 2012, de la 1,2% la 0,7%. Şi alte bănci se pregătesc să-şi modifice prognozele.

"Ne vom revizui prognozele în scurt timp, iar recolta agricolă foarte slabă şi mediul extern foarte complicat sugerează că existe riscul ca actualele estimări să fie ajustate în jos. În prezent, estimăm o creştere economică de 0,8% şi respectiv de 2,5% în 2012 şi 2013", potrivit unui raport al ING Bank.

Prin rectificarea bugetară din luna august, Guvernul a stabilit în termeni nominali un PIB de 607 miliarde de lei în 2012, după majorarea ratei inflaţiei de la 3% la 3,5%, a creşterii cursului mediu de schimb de la 4,21 la 4,45 leu/ euro şi a revizuirii PIB din anii 2010 şi 2011. Guvernul prognozează un avans al PIB de 1,2% în acest an, în scădere de la 1,5%, proiecţia ini­ţială. Şi FMI şi-a revizuit semnificativ prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură şi industrie, cu un plus de 11% şi respectiv 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO