Eveniment

Consumul, mană cerească pentru comercianţi, bătăi de cap pentru macroeconomişti

Consumul, mană cerească pentru comercianţi, bătăi de...

Autor: Iulian Anghel

04.03.2016, 00:05 307
Majorarea consumului este o veste bună pentru comercianţi, dar una îngrijorătoare pentru macroeconomişti. Pentru că întoarce economia la vremea deficitelor majore.

Deficitul comercial şi, odată cu el, deficitul de cont curent au scăzut în mod semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce dezechilibrele macroeconomice s-au redus.

În 2014 deficitul de cont curent s-a redus până la 0,4% din PIB, în principal ca urmare a reducerii deficitului comercial până la 0,3% din PIB. La reducerea deficitului comercial au contribuit rezultatele bune ale exporturilor (cu un excedent substanţial pe exportul de servicii), dar şi diminuarea importurilor, în special a importurilor de gaze şi de produse petroliere.

Doar că aceste importuri s-au redus nu ca urmare a majorării ofertei interne, ci a reducerii cererii în urma închiderii unor capacităţi indistriale. Temerea economiştilor este că majorarea puternică a cererii interne consemnată în statistici poate antrena un defict de ofertă având ca efect majorarea importurilor şi revenirea dezechilibrelor din anii premergători crizei economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO