Eveniment

Contribuabilii nu vor mai plăti comision la plata taxelor şi impozitelor cu cardul pe internet

Contribuabilii nu vor mai plăti comision la plata taxelor şi impozitelor cu cardul pe internet

Beneficiarul plăţii (instituţia publică) are posibilitatea să impună con tri bua bilului care plăteşte cu cardul să suporte comisionul per ce put beneficiarului de către prestatorul său de servicii de plată. Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache

30.10.2012, 00:04 223

Comisionul pentru plata pe internet a taxelor şi im­po­zitelor va fi suportat de către primării, nu de con­tribuabili, le­gislaţia urmând să fie modificată în acest sens, potrivit Minis­terului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Conform HG 1.235/2010 privind plata online a impo­zi­telor şi taxelor, comisionul poate fi suportat de către con­tribuabil, de către instituţia publică sau în orice altă variantă aleasă de către aceasta la momentul înregistrării în Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP).

Practic, se spune în nota de fundamentare, beneficiarul plăţii (instituţia publică) are posibilitatea să impună con­tri­bua­bilului care plăteşte cu cardul să suporte comisionul per­ce­put beneficiarului de către prestatorul său de servicii de plată.

"În acest fel există o discriminare a contribuabilului care plăteşte utilizând cardul prin intermediul SNEP faţă de con­tri­buabilul care plăteşte utilizând cardul la sediul institu­ţiei publice, având în vedere că în cazul din urmă contribuabilul nu plăteşte niciun comision", se spune în document.

Potrivit MCSI, modificarea HG 1.235/2010 este necesară pentru că există posibilitatea sesizării Comisiei Europene în legătură cu încălcarea unui act normativ care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană, urmând ca aceasta să dispună măsuri de corectare a acestei situaţii şi aplicarea unor sancţiuni statului român.

În plus, există riscul ca acei contribuabili cărora li se per­cepe în mod nejustificat şi nelegal acest comision de către instituţiile publice să le acţioneze în instanţă în vederea recuperării prejudiciului.

"De asemenea, scopul legislaţiei eu­ro­pene în vigoare este aceea de a încu­raja plăţile elec­tro­nice în timp ce pre­vederile actuale ale HG 1.235/2010 nu fac de­cât să descurajeze prin posibilitatea ofe­rită instituţiilor pu­blice de a percepe un preţ supli­mentar de la con­tribuabil", se spu­ne în nota de funda­mentare a noului proiect legislativ.

Lansat în martie 2011, SNEP este dis­po­nibil pe www.ghiseul.ro şi este administrat şi operat de Centrul Naţional de Management pentru Societatea Infor­maţională (CNMSI), instituţie aflată în subordinea MCSI.

În urmă cu aproape două săptămâni directorul general al VISA România, Cătălin Creţu, a declarat la ZF Digital '12 că plata online a taxelor şi impozitelor este "puţin cam în aer" din cauza impunerii de către primării a unui comision pentru a oferi cetăţenilor această modalitate de plată.

"Avem două probleme. Prima este distribuţia creden­ţia­le­lor (user şi parolă de acces) către populaţie. Dacă această dis­tribuţie ar fi transferată băncilor, atunci lucrurile ar sta cu totul altfel, pentru că ele ştiu câţi clienţi utilizează serviciile inter­net banking şi efectuază plăţi online cu cardul", a spus Creţu. El a adăugat că foarte multe primării au optat pentru suprataxarea plăţilor online a taxelor şi impozitelor. "Practic, primăriile au preferat să transfere acest cost, respectiv comisionul de accep­ta­re al băncii, la cetăţeni. Edilii nu înţeleg că, dacă ar da drumul la această facilitate, românii, mai ales cei din străinătate, care vin în ţară de sărbători şi nu au timp pentru aceste plăţi, vor aduce bani la buget", a spus reprezentantul VISA România.

Creţu a menţionat că studiile arată că impunerea unui comision la plata taxelor şi impozitelor reduce semnificativ intenţia de a efectua astfel de operaţiuni. "În pofida acestor probleme, plata online a taxelor şi impozitelor a crescut de cinci ori în acest an, deci potenţial există", a spus Creţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO