Eveniment

Crearea sistemului antirachetă costă 200 mil. euro, iar dezvoltarea lui peste 800 mil. euro

03.05.2011, 15:49 172

Crearea unui sistem de apărare antirachetă complementar,destinat apărării populaţiei din ţările europene membre ale NATO,costă aproximativ 200 de milioane de euro, iar dezvoltarea acestuiaera evaluată, în urmă cu un an, la 833 de milioane de euro.

Amplasarea în România a sistemului antirachetă costă StateleUnite 400 de milioane de dolari.

Marţi, 3 mai, un oficial american care face parte din delegaţiace negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unorelemente ale sistemului american antirachetă a anunţat, într-oconferinţă de presă susţinută la Slatina, că amplasarea sistemuluiantirachetă costă 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20de milioane de dolari anual funcţionarea sistemului, fără a includerachetele.
Oficialului american a precizat că pentru România nu implică niciunfel de costuri amplasarea acestui sistem, ţării noastre revenindu-idoar punerea la dispoziţie a fostei baze militare de la Desevelu şiasigurarea pazei sistemului.

Potrivit unei declaraţii din 5 mai 2010 a secretarului generalNATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP, crearea unui sistem deapărare antirachetă complementar, destinat apărării populaţiei dinţările europene membre ale NATO, va costa "mai puţin de 200 demilioane de euro, pe o perioadă de zece ani".

Oficialul afirma atunci că "NATO construieşte deja un sistemantirachetă pentru protejarea militarilor atunci când se află înmisiune", şi a cărui dezvoltare este evaluată la 833 de milioane deeuro, potrivit datelor oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO