Eveniment

Creditele restante vor da bătăi de cap şi în a doua parte a anului

26.07.2010, 23:55 25

Creditele cu întârzieri la plată ajungeau la sfârşitul lui iuniela 13,6 miliarde de lei (3,11 mld. euro), în creştere cu 67% faţăde sfârşitul lui 2009, în condiţiile în care în prima parte aanului economia a rămas în recesiune şi veniturile populaţiei şiale companiilor au continuat să se diminueze, arată datele BNR.Ponderea creditelor restante în total împrumuturi a urcat astfel dela 4% în decembrie la 6,4% luna trecută.
Analiştii spun că deteriorarea condiţiilor macroeconomice dinultima perioadă, ca urmare a măsurilor de redresare fiscală, vorgenera o creştere în continuare a riscului de credit în al doileasemestru din 2010. "Fără niciun dubiu a doua parte a anului va fimai dificilă din punctul de vedere al creditelor neperformanteavând în vedere că măsurile fiscal-bugetare anunţate în ultimaperioadă nu reprezintă altceva decât o scădere substanţială devenituri", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al RaiffeisenBank.
În martie-aprilie, când lucrurile în economie păreau seîndrepte
într-o direcţie bună, bancherii se aşteptau ca ritmul dedeteriorare a portofoliilor de credit să atingă un vârf lajumătatea acestui an pentru ca ulterior presiunea să scadă.Aşteptările acestora se bazau pe eventualitatea reluării creşteriieconomice şi scăderii şomajului.
Situaţia a fost însă mult în răutăţită de amânarea reformei sta tului, care ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, apreciazăanaliştii. "Amânarea reformelor din sectorul bugetar va punepresiune atât pe economia reală, cât şi pe capacitatea derambursare a debitorilor, ceea ce va duce la o deteriorare destulde accentuată a portofoliilor de credite", mai spune Dumitru.
La nivelul judeţelor, cea mai mare pondere a creditelor restante întotal împrumuturi se înregistra în Galaţi (11%) şi Bistriţa-Năsăud(10,9%). La polul opus se situa judeţul Gorj cu o pondere arestanţelor de 3,9%, în timp ce în Capitală rata restanţelorajungea la 5,8%.
Cele mai mari probleme se înregistrau în continuare la creditele înlei, unde rata restanţelor urca până la 8,2%. În schimb, restanţelela valută au înregistrat un ritm de creştere mai accentuat înultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi clienţi cu crediteipotecare au intrat în incapacitate de plată.
Restanţele au intrat pe un trend ascendent la sfârşitul lui 2008,odată cu creşterea şomajului, reducerea venitului disponibil alpopulaţiei şi scăderea cifrelor de afaceri ale companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO