Eveniment

Cresterea economica poate fi tot sub zero, crede Radu Craciun, Eureko

Cresterea economica poate fi tot sub zero, crede Radu Craciun, Eureko
28.04.2010, 23:05 40

Romania risca sa ramana in recesiune si anul acesta, pentru carelansarea nu va putea veni din consumul intern, iar singurasperanta este revenirea economica a tarilor din Vest care ar putearevigora, cu un anumit decalaj, exporturile si cresterea produsuluiintern brut, apreciaza Radu Craciun, director de investitii laEureko Pensii, care are in administrare active de aproximativ 40mil. euro.

"Nu este realist sa ne asteptam la o crestere a consumuluiintern. Somajul va continua sa creasca anul acesta, iar dinamicaritmului de creditare va ramane foarte scazuta. Astfel, nu avem dece sa ne asteptam la o inviorare a consumului, cel putin nu anulacesta. O intoarcere a economiei ar putea avea la origini doar ocrestere a exporturilor. De aceea, BNR nu vrea ca leul sa seintareasca. O moneda relativ slaba este importanta pentruincurajarea exporturilor", spune Craciun, unul dintre cei maicunoscuti analisti, cu o experienta de peste 15 ani pe pietelefinanciare.

Directorul de investitii al Eureko estimeaza ca evolutia PIB seva plasa anul acesta intre -0,5% si 1%, insa precizeaza catrimestrul intai nu este un indicator bun pentru performantaintregului an. "Chiar si cand vom avea cifrele pe trimestrul intai,va fi greu de vazut cum va arata sfarsitul anului."

FMI a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei inacest an de la 1,3% la 0,8%. Sebastian Vladescu, ministrulfinantelor, a declarat marti ca prognoza de crestere economicapentru acest an ajustata de FMI ar putea fi chiar preaoptimista.

Pe de alta parte, Craciun considera ca atitudinea FMI fata deRomania este maleabila si flexibila.

"Sunt sanse foarte putine ca Fondul sa se supere si sa plece,s-ar intampla doar in cazul in care vor fi derapaje cu adevaratmajore in Romania, ceea ce nu cred ca se va intampla. FMI-ul deacum nu este acelasi cu FMI-ul de acum cinci ani." Pe de altaparte, agentiile de rating international nu sunt la fel deingaduitoare si nu au deocamdata de ce sa upgradeze ratingulRomaniei, in conditiile in care "nu s-au intamplat lucruri foartespectaculoase". "Sunt capitole la care trebuie sa ne respectampromisiunile. Inainte de trimestrul patru este foarte putinprobabil sa vedem o upgradare. Mai ales ca exista un efect decontagiune in ceea ce priveste criza din Grecia. (...) Da, este unsubiect delicat, pentru ca nimeni nu vrea sa creeze in modartificial panica in piata."

Bancile grecesti sunt sub o anumita presiune, inclusiv la eleacasa, mai spune directorul de investitii al Eureko Pensii."Bancile si-au limitat expunerile foarte mult intre ele. Inmomentul in care au nevoie de finantare nu prea isi gasesccontrapartida in piata. O alta modalitate prin care isi atragresursele este prin depozite si nu au incotro decat sa fie foartegeneroase cu dobanzile oferite."

De ce raman dobanzile atat de mari cand guvernatorul BNR lespune bancilor sa coboare dobanzile?

"Profilul de lichiditate al fiecarei banci este diferit siaccesul lor la piata interbancara este diferit. Prin urmare, secomporta diferit", spune Craciun.

Bancile nu vor relua creditarea mai devreme de trimestrul III,cand dorinta de a face profit le va indem­na sa relaxeze conditiilede creditare, chiar daca BNR va mai reduce dobanda, chiar pana lanivelul de 5,5%, spune Craciun. In prezent, dobanda de politicamonetara a bancii centrale este de 6,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO