Eveniment

Cresterea exporturilor este primul semnal de revenire a economiei. Cum comentati?

11.01.2010, 23:28 55

Volumul vanzarilor pe pietele externe a urcat in luna noiembriela un varf de 2,74 miliarde de euro, potrivit datelor preliminareale Institutului National de Statistica (INS), acesta fiind cel mairidicat nivel din ultimele 12 luni si un preambul al reveniriieconomice. Exporturile reprezinta circa 30% din Produsul InternBrut si sunt strans corelate cu sectorul industrial in carelucreaza peste doua milioane de romani.

Pentru prima data in 2009 volumul exporturilor a inregistrat ocrestere, de 7% fata de aceeasi luna a anului precedent. Avansul arecuperat pierderea inregistrata in noiembrie 2008, ajungand astfella un nivel echivalent lunii noiembrie 2007.

"Incepem sa ne comparam cu o baza scazuta, cu perioada severa acrizei romanesti, ceea ce ne poate face mai optimisti. Dar nutrebuie sa ne imbatam cu apa rece, comparandu-ne cu nivelul deavarie al economiei romanesti", spune Florin Pogonaru, presedinteleAsociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Cresterea dinnoiembrie vine dupa multe luni in care s-au inregistrat scaderi dedoua cifre. In primele 11 luni ale anului, volumul exporturilor auinregistrat in total o scadere de 16% fata de aceeasi perioada din2008, pana la 26,7 miliarde de euro.

In general, in ultimele doua luni din an se inregistreaza ocrestere a exporturilor, fiind perioada in care ajung la scadentacontractele comerciale si se livreaza marfuri pe pietele externe."Activitatea de comert exterior este prima care semnaleaza iesireadin criza, fiind contactul direct al economiei romanesti cueconomiile globale. Producatorii romani incearca sa se salveze prinexporturi, in conditiile in care nu mai pot conta pe cererea pieteiinterne, afectata de scaderea puterii de cumparare", a declaratpentru ZF Valentin Brebenel, consilier pe probleme de comertexterior in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediuluide Afaceri.

Nivelul importurilor ramane insa mult sub nivelul de anultrecut. Volumul importurilor din luna noiembrie a fost de 3,5miliarde de euro, in scadere cu 18% fata de luna similara de anultrecut. Pe primele 11 luni ale anului, volumul importurilorcumuleaza 35,4 miliarde de euro, in scadere cu 34% fata de aceeasiperioada din 2008, potrivit datelor preliminare ale INS, ceea cearata un consum intern inca redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO