Eveniment

CSA a majorat de 20 de ori contributia la Fondul victimelor strazii

21.10.2005, 21:16 13

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a stabilit contributia asiguratorilor la Fondul de protectie a victimelor strazii la 1% din incasarile aferente politelor RCA.

Fondul este destinat protejarii cetatenilor romani si rezidentilor care sunt vatamati sau pagubiti in urma unor accidente produse pe teritoriul Romaniei de autovehicule care nu au fost asigurate prin RCA sau ai caror autori nu au putut fi identificati.

Contributia la acest fond se va vira in doua etape: pana la inceputul lunii noiembrie vor fi platite sumele datorate pentru primul semestru al anului, iar pana la 25 ianuarie 2006 vor fi virate sumele aferente celui de-al doilea semestru.

"Am stabilit cota de 1% astfel incat sa acopere eventualele daune. Nu se stie ce daune pot sa apara in urma unui accident auto. Daunele materiale pot ajunge si pana la 83.000 de euro, iar cele pentru vatamare corporala - pana la 140.000 de euro", a declarat Mihail Tecau, secretar general al CSA.

El a adaugat ca inca nu exista statistici referitoare la valoarea daunelor care se platesc in urma unor astfel de accidente si a mentionat ca este posibil ca anul viitor contributia sa fie mai mare de 1%.

Companiile de asigurari au mai platit contributii la un astfel de fond, calculate cu un procentaj de 0,05% din incasarile din RCA Totusi, banii adunati in anii precedenti, circa 500.000 de euro nu au putut fi utilizati, din cauza unei formulari din legislatie.

Legea prevedea despagubiri pentru cei vatamati in accidente cauzate de masinile neasigurate si de autori necunoscuti, dar in cazul unui autor necunoscut nu se poate sti daca masina este asigurata sau nu.

"Acest si ne-a cauzat multe probleme. In 2004, am reusit sa il schimbam in sau, astfel incat sa putem folosi fondul", a spus Tecau.

Cei 500.000 de euro stransi in anii precedenti se reporteaza (au existat doar cheltuieli cu administrarea), la ei urmand sa se adauge noile contributii.

Tecau spune ca aproape 15% din posesorii de masini nu au RCA, iar numarul de accidente cu autori necunoscuti este de aproximativ 90 pe an. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO