Eveniment

Cu două luni înainte să rămână fără bani, RATB schimbă şeful

Cu două luni înainte să rămână fără bani, RATB schimbă şeful
21.06.2010, 23:44 163

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), una dintre celemai mari companii din România cu aproape 12.000 de angajaţi şiafaceri de peste 180 mil. euro în 2008, are de săptămâna aceasta unnou director general.

Schimbarea conducerii vine în condiţiile în care potrivit unorsurse din cadrul Primăriei Generale a Capitalei, regia autonomă maiare bani numai până în luna august, după care va fi nevoie de orectificare bugetară. În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor,Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor declara la finele luniitrecute că reducerea de 25% a veniturilor angajaţilor din sectorulbugetar nu se va aplica şi angajaţilor din companiile de stat sauregii autonome, pentru acestea fiind pregătit un alt model, desprecare însă nu s-a comunicat nimic.

Gheorghe Aron s-a retras vineri din funcţia de conducere a RATB,în locul său fiind numit Adrian Criţ, fost director tehnic încadrul Registrului Auto Român. Aron s-a retras din funcţia dedirector general al RATB şi a preluat funcţia de director deexploatare.

"Adrian Criţ a fost propus în funcţia de director general alRATB de către consiliul de administraţie al regiei autonome. Acestaa fost propus şi de către fostul director, Gheorghe Aron, care s-aretras din motive de sănătate", a declarat pentru ZF Mircea Raicu,viceprimar al Capitalei din partea PDL.

În Europa de Vest, în oraşe recum Paris, directorul RegieiAutonome de Transport din Paris (RATP) are un salariu anual depeste 1 milion de euro, iar compania este condusă în acelaşi mod cauna privată. În plus, regia de tranport are un impact direct asupraimaginii oraşului, în condiţiile în care majoritatea turiştilorpreferă transportul în comun datorită costurilor mai mici.

În prezent RATB este privită ca o "gaură neagră" a bugetuluiCapitalei, în condiţiile în care din veniturile de 950 mil. euroale Municipalităţii, aproape un sfert merge către subvenţionareaRegiei Autonome de Transport Bucureşti.

"În condiţiile crizei actuale planurile de dezvoltare ale RATBsunt «sumbre» potrivit viceprimarului Capitalei, nefiind programateinvestiţii în înnoirea parcului", a spus viceprimarulCapitalei.

Gheorghe Aron a ocupat funcţia de director general al RATB din2004, anterior acesta fiind director adjunct în cadrul regieiautonome. În data de 6 martie Consiliul General al MunicipiuluiBucureşti l-a desemnat pe Adrian Criţ reprezentant în Consiliul deAdministraţie al RATB.

Una dintre cele mai mari achiziţii derulate de RATB în timpulmandatului lui Gheorghe Aron a fost cel din 2007 pentru 1.000 deautobuze noi Mercedes-Benz Citaro, 500 fără aer condiţionat, învaloare de 96 mil. euro, şi 500 cu instalaţie de climatizare cu uncost total de 105 mil. euro. Roman Braşov a participat la licitaţiapentru mărirea flotei RATB, dar a fost exclusă datorită unei eroride procedură, anume că la acel moment modelul de autobuz nu eraomologat de Registrul Auto Român. Parcul circulant al RATB-uluieste alcătuit din aproape 900 de autobuze, dintre care o parte au ovechime de peste 10 ani, 315 tramvaie şi 192 de troleibuze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO