Eveniment

Cu sase cazuri severe de imbolnavire de gripa AH1N1, Romania asteapta inceperea vaccinarii saptamana viitoare

Cu sase cazuri severe de imbolnavire de gripa AH1N1, Romania asteapta inceperea vaccinarii saptamana viitoare
18.11.2009, 23:12 28

In timp ce in tarile vest-europene, campania de vaccinareimpotriva gripei AH1N1 a inceput de cateva saptamani, MinisterulSanatatii pregateste primele doze pentru a fi distribuite, astfelincat campania sa debuteze pe 26 noiembrie.

Vaccinul produs din resurse interne in cadrul InstitutuluiCantacuzino si care costa circa 12 mil. euro a fost testat pevoluntari, iar acum este in curs de aprobare la Agentia Nationala aMedicamentului. Saptamana viitoare va incepe numai vaccinareaadultilor, campania pentru copii fiind amanata pentru ianuarie2010, dupa ce Ministerul Sanatatii a renuntat la cumparare de dozedin import. Vaccinul urmeaza sa fie livrat Directiilor de SanatatePublica, iar acestea le vor da medicilor de familie si celorscolari. "Il vom tine si la directiile de sanatate publica tot subpaza jandarmeriei", a spus Adrian Streinu-Cercel, secretar de statin Ministerul Sanatatii, citat de Mediafax.

Pana ieri dimineata au fost confirmate 54 de noi cazuri de gripaAH1N1, ceea ce urca totalul imbolnavirilor la 1.519 cazuri. Dintreaceste noi cazuri, sase pacienti de la Iasi sunt intr-o staresevera, adica sunt ventilati mecanic, a precizat Streinu-Cercel,citat de Mediafax.

Ce fac alte tari

In Marea Britanie, campania de vaccinare a inceput in urma cucateva saptamani, iar prima categorie imunizata a fost personalulmedical. In continuare medicii vor decide ce categorie urmeaza,insa in grupul de risc sunt inclusi cei care sufera de problemerespiratorii precum astmul, cei care au probleme cu inima saurinichii ori cei care au diabet. Guvernul britanic a cumparat dozepentru 14 milioane de persoane de la GlaxoSmithKline (GSK).

In China, campania de vaccinare a fost lansata la sfarsitullunii septembrie, iar 11 milioane de oameni au fost deja imunizati.Oficialii de la Beijing au anuntat peste 60.000 de cazuri deimbolnavire, iar guvernul planuieste sa vaccineze peste 380 demilioane de oameni.

In Franta, vaccinarea impotriva gripei AH1N1 a inceput lunaaceasta si se deruleaza in peste 1.000 de centre special amenajatein tara, dintre care 12 in Paris. Franta deruleaza campania in maimulte etape, pe categorii de risc, adultii urmand sa fie vaccinatiultimii. Vaccinul folosit este cel al GSK. Recent, Sanofi-Aventis aanuntat ca a primit autorizatia de punere pe piata pentru un vaccinpropriu.

Tarile din regiune au strategii diferite in ceea ce privestevaccinarea. In Ungaria, spre exemplu, vaccinul se poate gasi infarmacii, fiind produs intern de catre firma Omninvest, iar maimulti oficiali s-au vaccinat public recent pentru a incurajacampania. In Ucraina, tara puternic afectata de gripa sezoniera,vaccinarea s-ar putea relua dupa ce a fost oprita inseptembrie.

Pana in prezent totalul imbolnavirilor a ajuns la 1.520, sasepacienti fiind in stare grava

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO