Eveniment

Cum arata Craciunul angajatilor romani: posibil cu petreceri la firma, dar sigur fara prime

02.12.2009, 23:10 258

O mare parte din companiile de pe piata locala care obisnuiau saacorde prime de Craciun pentru angajati au renuntat la acestebeneficii in acest an, in incercarea de a-si reduce din costuri,insa nu au taiat din bugetele alocate petrecerilor organizate cuocazia sarbatorilor de iarna.

In opinia Oanei Datki, country manager la Consulteam,reprezentantul pe piata locala al gigantului in resurse umaneMercer, exista companii care au renuntat si la prime, dar si lapetreceri de Craciun.

"Companiile care au renuntat la prime nu garantau acestebeneficii in contractele colective sau in contractele individualede munca. Mai degraba s-a renuntat la prime decat la petreceri,pentru ca petrecerile sunt mai ieftine", explica Datki. De exemplu,in cazul angajatilor Garanti Bank, sucursala locala a grupului turcGaranti Bank, nici intr-un an nu au fost acordate prime deCraciun.

"Nu avem in contractele de munca o clauza cu privire laacordarea unor prime de Craciun. In ceea ce priveste organizareapetrecerii de sarbatori, nu am hotarat inca nimic", precizeazaVirginia Otel, director de resurse umane al Garanti Bank. Anultrecut a existat insa o petrecere de Craciun pentru angajatii dinbanca.

Nu toti angajatorii au renuntat la ideea primelor si in unelecompanii inca se discuta despre acordarea acestora de Craciun.

"Exista posibilitatea de a acorda bonusuri in functie deperformanta pentru cea de-a doua parte a anului, intrucat amacordat bonusuri si dupa primele sase luni din acest an. Insa cusiguranta va exista o petrecere de pom de iarna pentru copiiiangajatilor", sustine Adrian Lupulescu, directorul de resurse umaneal Freescale Semiconductor Ro mania, filiala unuia dintre cei maimari producatori mondiali de semiconductori.

Si in cadrul com paniei de credite de consum Cetelem, carenumara aproape 900 de angajati la nivel local, va exista opetrecere de Craciun anul acesta.

"Vom organiza sarbatoarea pomului de Craciun pentru copiiiangajatilor si vom acorda parintilor o anumita suma pentruachizitio narea cadourilor. Anul acesta, petrecerea va avea loc lasediul firmei, anul trecut fiind or­ga nizata intr-o alta locatie",spune Irina Stoian, HR manager al Cetelem. In plus, angajatii careau copii vor primi pana la 150 de lei din partea companiei pentru ale cumpara cadouri de Craciun copiilor. Pe de alta parte,angajatorii care nu au renuntat la primele de Craciun nici nu le-auredus.

"De regula, angajatorii acorda de Craciun prime discretionare,in valoare de 200 sau 300 de lei, care nu reprezinta cheltuielifoarte mari", mai spune Botolan.

Exista insa angajatori care, desi anul trecut au acordat siprime si au organziat petreceri de Craciun, inca nu au luat odecizie cu privire la aceste cheltuieli de sfarsit de an.

"Deocamdata nu s-a luat nicio decizie la nivel de management cuprivire la beneficiile acordate angajatilor de Craciun, insa suntemin faza de analize si discu tii", precizeaza Atena Balint, directorde comunicare al McDonald's, cea mai mare companie de restaurantede tip fast- food de pe piata locala.

"Vom avea o petrecere de Craciun anul acesta si vom acorda al13-lea salariu pentru angajatii care lucreaza de cel putin 12 luniin cadrul grupului, beneficii acordate si anul trecut. Altebonusuri vor fi acordate in functie de performanta", spune MarcelThiele, CEO al grupului Rewe Romania, operatorul ma ga zinelorPenny Market si Penny Market XXL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO