Eveniment

Cum pot firmele să-şi trimită angajaţii la training gratuit: 600 mil. euro, finanţarea pentru 2010

Cum pot firmele să-şi trimită angajaţii la training gratuit: 600 mil. euro, finanţarea pentru 2010
13.07.2010, 23:15 32

Autoritatea de management care gestionează fondurile pentru HR aanunţat ieri lansarea liniilor de finanţare din 2010, în cadrulcărora pot fi finanţate proiecte cu o valoare totală de aproximativ600 de milioane de euro.
Angajaţii din firmele private pot fi trimişi la training gratuit,pe bani europeni, prin trei modalităţi: fie angajatorul lor estemembru al unui patronat care a accesat bani europeni pentruinstruirea angajaţilor din sectorul de activitate respectiv, fieangajaţii companiei sunt membri într-un sindicat care a câştigat unproiect cu finanţare europeană şi care să aibă ca obiectiv formareaprofesională. O altă posibilitate prin care angajaţii unei firme săpoată fi trimişi la training pe bani europeni este să apeleze laserviciile unei firme de training care a accesat fonduri pentruHR.
Potenţialii beneficiari de anul acesta vor putea depune proiecteîncepând cu luna august. Lansările liniilor de finanţare din 2010au fost făcute mai târziu decât în anii 2008 şi 2009, când seputeau depune proiecte încă din primele luni ale anului, din cauzaunor probleme care au dus la o întârziere a evaluării proiectelorde anul trecut. Pentru ca banii să poată fi absorbiţi,reprezentanţii autorităţilor fac apel la directorii de resurseumane din companii pentru ca angajaţii să beneficieze de programede instruire finanţate din aceste fonduri. "Este foarte importantrolul pe care îl au directorii de resurse umane din companii,pentru că ei sunt cei care ar trebui să vină cu idei de proiectecare pot fi finanţate din fondurile europene pentru resurse umane.Directorii de HR ar trebui să aibă o strategie clară asupradezvoltării resurselor umane, nu doar să verifice documentelenoilor angajaţi", susţine Cristina Zevedei, directorul general alAMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fondurieuropene în valoare de 4,2 mld. euro pentru resurse umane, bani pecare România îi are la dispoziţie până în 2013.
Pe de altă parte, directorii de HR care au încercat anul trecut săobţină finanţare europeană pentru dezvoltarea angajaţilor spun căprocedura este încă greoaie, iar rezultatele evaluării proiectelorîntârzie să apară.
"Degeaba ne gândim la idei de proiecte dacă forma solicitată estedificilă. Am mulţi colegi care s-au gândit să aplice, dar care aurenunţat, pentru că trebuie să folosească un limbaj de lemn, nusunt permise concepte moderne şi pot risca oricând ca formulareafolosită să nu fie acceptată de autorităţi", susţine GretaChetreanu, directorul de resurse umane al furnizorului de soluţiiIT Vector Consulting.
Chetreanu a aplicat anul trecut pentru un proiect în valoare de unmilion de euro pentru formarea profesională a echipelor şi pentruintegrarea acestora în programe de coaching şi training pe softskills în cadrul fostului său angajator Iiruc Service. "Dacă s-alimitat accesul direct al firmelor private la fonduri pentrutrainingul propriilor angajaţi, nu cred că angajatorii vor maidepune proiecte", mai spune Chetreanu.
Totuşi, autoritatea de management care gestionează banii a anunţatcă una dintre modificările aduse în acest an este scurtareaperioadei de evaluare, care s-a desfă şu rat timp 10 luni anultrecut, la un interval de 20 - 30 de zile, pentru că atribuţiileautorităţii centrale au fost delegate şi către organismeleintermediare din program. În 2010, numai pentru activităţile decalificare şi recalificare a angajaţilor pot fi depuse proiecte de161,4 mil. euro, din care 35,7 mil. euro sunt alocate pentruproiecte de tip grant (cu o valoare a finanţării situate între10.000 şi 500.000 de euro), iar alte 125,7 mil. euro sunt destinateproiectelor de tip strategic (cu finanţări între 500.000 şi 5 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO