Eveniment

Cum se explica somajul de doar 2% din Bucuresti, cand in tara a ajuns la aproape 7%

Cum se explica somajul de doar 2% din Bucuresti, cand in tara a ajuns la aproape 7%

Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania: Bucurestiul este concentrat in proportie mai mare decat provincia pe servicii, zona in care s-au facut mai putine restructurari decat in productie.

18.10.2009, 23:32 212

Rata somajului din Capitala s-a mentinut in ultimul an in zonade confort de 1,7 - 1,8%, in conditiile in care la nivel nationalnumarul somerilor aproape s-a dublat. In Bucuresti si Ilfov seinregistreaza cea mai scazuta rata a somajului din tara, cresteriledin ultimele luni fiind aproape insesizabile.

Somajul din Capitala a atins maximul ultimilor doi ani inseptembrie, ajungand la 2%, ceea ce inseamna 21.300 de someriinregistrati oficial in structurile Agentiei Nationale de Ocupare aFortei de Munca (ANOFM). In acelasi timp, la nivelul intregii tari,numarul somerilor a avansat constant, crescand la 6,9% inseptembrie (625.000 de persoane), fata de 3,9% in aceeasi luna aanului trecut.

Principalaexplicatie pentru rata scazuta a somajului din Capitala este faptulca populatia reala din Bucuresti este cu mult mai mare decat ceacare apare in statistici, in conditiile in care foarte multepersoane din provincie au migrat in ultimii ani spre Bucuresti, pemotive legate de gasirea unui loc de munca in special.

"Cu siguranta ca in Capitala sunt mai mult de doua milioane siceva de locuitori. Populatia reala este cu mult mai mare decat ceadeclarata. In consecinta, si numarul real de salariati si numarulreal de someri sunt mai mari", spune Camelia Stanculescu, directorgeneral al Manpower Romania, unul din jucatorii din top cinci pepiata de recrutare locala si filiala celei mai mari companiideleasing de personal din lume.

Potrivit Institutului National de Statistica, in Bucuresti sunt2 milioane de locuitori. In septembrie, in sase judete ratasomajului a trecut de 10%, cei mai afectati de disponibilizarifiind angajatii din Mehedinti (12,8%), Vaslui (12,7%) si Alba(11,2%).

"Bucurestiul este concentrat in proportie mai mare decatprovincia pe servicii, zona in care s-au facut mai putinerestructurari ca in productie", adauga Stanculescu.

Pe de alta parte, mai bine de 90% din companiile multinationaleprezente pe piata locala sunt concentrate in Bucuresti.

Businessurile internationale, desi au operat reduceri punctualede personal, sunt mai solide si au fost mai putin afectate descaderea cererii decat companiile romanesti, care au fost de altfelprintre primele care au facut disponibilizari masive. Spre exemplu,grupul PIC, detinut de fratii Ilie si Cornel Penescu, a renuntatanul acesta la 1.200 de angajati, in timp ce retailerul deincaltaminte si marochinarie Leonardo a inchis 30 de magazineneprofitabile, disponibilizand 600 de oameni.

In acelasi timp, in mod traditional, Capitala a avut printrecele mai scazute rate ale somajului, iar baza de pornire a fost maimica in momentul in care companiile au inceput sa facadisponibilizari pe fondul crizei economice. Astfel, anul trecut, invreme ce somajul in Bucuresti era de 1,7%, in alte judete din taraera de 4-5%.

Un milion de someri in 2010

Tot mai multe voci au anuntat in ultima perioada ca numarulsomerilor va trece de un milion de persoane anul viitor. Secretarulde stat in Ministerul Muncii Mihai Seitan a declarat recent, citatde Mediafax, ca somajul va ajunge in prima parte a anului 2010 laaproximativ 10%, ceea ce inseamna ca un milion de oameni activi vorramane fara un loc de munca.

FMI a revizuit in urcare, de la 8,9% la 9,6%, estimarea privindnivelul somajului din Romania in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO