Eveniment

Cum taie statul costurile: elimina "sporul de tinuta" de 680 €/an

Cum taie statul costurile: elimina "sporul de tinuta" de 680 €/an
19.10.2009, 23:30 226

Institutiile statului trebuie sa-si ajusteze cheltuielile cucirca 15,5% pentru fiecare din ultimele trei luni din acest an,insa masurile obligatorii de reducere de costuri vor fi aplicate cuintarziere, pentru ca legea care prevede scaderea costurilorasteapta de cateva saptamani avizul Curtii Constitutionale(CC).

Desi nu a fost luata inca o decizie cu privire la reducereacheltuielilor cu 15%, unele institutii de la stat au inceput dejasa faca unele reduceri de cheltuieli cu personalul.

In cadrul Primariei Sectorului 6 din Capitala, de exemplu, cei432 de angajati au incasat mai putini bani anul acesta, neacordareade sporuri fiind principala modalitate prin care institutia a redusdin costuri.

"S-au redus sporurile de fidelitate, care reprezinta intre 5 si25% din salariu, pe trepte de vechime, si sporul pentru tinuta, invaloare neta de 700 de lei pe trimestru (170 de euro - n.r.), s-auredus posturile vacante si s-au comasat servicii, in vedereadiminuarii numarului de posturi de conducere", sustinreprezentantii birolului de presa al Primariei Sectorului 6. Incadrul primariei nu s-au facut concedieri in acest an, iarangajatii isi primesc salariile la timp.

Salariul mediu net al angajatilor din primarie este deaproximativ 1.300 de lei (310 euro), potrivit datelor furnizate deinstitutie, ceea ce inseamna ca fiecare functionar a pierdut minim680 de euro (potrivit unui calcul ZF care a luat in considerare unspor de fidelitate de 5% din salariu si un spor anual de tinuta de665 de euro) de la inceputul anului, cand institutia a aplicatmasurile de reducere de costuri.

Si Marius F., 26 de ani, agent de politie cu o vechime de patruani, a primit mai putini bani la salariu fata de anulprecedent.

"Nu ne-au mai dat prima de vacanta, pe care trebuia s-o primescin luna mai, cand mi-am luat concediu. Nu mai primim bani pentruechipamente si nici bani de chirie pentru politistii care lucreazain alt oras decat cel de domiciliu", spune Marius, care abeneficiat anul trecut de o suma de peste 430 de euro pentruachizitia de echipamente si a incasat 200 de euro pentru prima devacanta.

Profesorii si medicii au fost mai putin afectati de masurile dereducere de costuri pe care trebuie sa le ia institutiile publice,intrucat in aceste domenii salariile erau destul de mici si panaacum, iar numarul de angajati este deficitar. "Deocamdata sistemulsanitar nu este foarte afectat, stiu ca Sanitas (federatiasindicala din domeniul sanatatii - n.r.) a reusit sa pastrezeanumite sporuri pentru medici. Mai mult, noi nu primim bani pentrusalarii de la bugetul de stat, ci de la Casa Nationala de Asiguraride Sanatate (CNAS)", spune Florian Stroe, directorfinanciar-contabil in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta dinBucuresti. Potrivit lui Stroe, un medic rezident castiga, in medie,300 de euro pe luna, iar salariul unui medic primar poate sa ajungala aproape 600 de euro pe luna, cu sporuri incluse.

Si Irinel Nedelcu, medic primar dermatolog la SpitalulColentina, are in prezent un salariu de aproape 620 de euro peluna. "S-a redus din prime si din sporuri in valoare de sub 3% dinsalariu, insa pe noi nu ne-a afectat foarte mult. Cred ca cei maiafectati sunt cei din ambulator", apreciaza Nedelcu.

Profesorii nu au primit cresteri salariale

In cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), profesorii carenu au luat calificativul "Bine" sau "Foarte Bine" in urmaprocesului de evaluare derulat la nivelul intregii institutii nu auprimit cresteri salariale in acest an.

"Este vorba de 100 de profesori din cei 950 de profesori dincadrul ASE. Un profesor universitar cu o vechime intre 15 si 20 deani castiga intre 740 si 760 de euro pe luna", precizeaza GheorgheRosca, rectorul ASE.

Companiile private au ajustat salariile in jos inca de lainceputul acestui an, iar cele care nu au operat scaderi, auinghetat castigurile.

Daca la ASE salariile nu intarzie, angajatii din UniversitateaBucuresti primesc salariile cu intarziere de o zi sau doua, infunctie de momentul in care Ministerul Finantelor vireaza banii,potrivit reprezentantilor institutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO