Eveniment

Cum va da Romania gaze pana in Austria inainte de Nabucco

23.02.2010, 23:07 26

Primul proiect care va putea aduce gaze din regiunea caspica inEuropa de Vest va fi cel realizat la initiativa Romaniei, Georgieisi Azerbaidjanului care prevede construirea a doua terminale de gaznatural lichefiat, devansand astfel proiecte despre care se discutade zece ani cum ar fi gazoductul Nabucco, potrivit secretarului destat in Ministerul Economiei Tudor Serban.

"Proiectul cu Azerbaidjan si Georgia se va dezvolta mai repededecat Nabucco. Saptamana viitoare la Baku se va semna acordultrilateral dupa care se va infiinta compania mixta de proiect dincare va face parte Romgaz, SOCAR, precum si compania nationala degaze a Georgiei. Acestor companii li se vor alatura investitorifinanciari care vor veni cu banii. In 3-4 ani, Romania va da gazepana in Austria", a spus Serban.

Primele detalii concrete despre acest subiect au aparutsaptamana trecuta. Astfel, valoarea proiectului care presupuneconstructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul laConstanta si unul intr-o zona din Georgia, se ridica la 4-6miliarde de euro.

Gazul ar urma sa provina din Azerbaidjan, in Romania putandintra la finalizarea proiectului intre 3 si 8 miliarde de metricubi de gaze anual.

Astfel, in 2013 - 2014 proiectul celor doua terminale de gaznatural lichefiat ar putea intra in functiune, 2014 fiind si anulin care este estimata intrarea in functiune a gazoductului Nabucco,proiect din care face parte si Romania prin Transgaz si care-sipropune sa aduca gaze naturale din regiunea Marii Caspice sprepiata vest-europeana, puternic dependenta in prezent de o singurasursa de alimentare: Rusia.

Singura problema, cel putin in prezent, este faptul ca Romanianu poate exporta nicio molecula de gaz natural, nefiind deocamdatainterconectata la sistemul european de conducte. Desi sistemul detransport al gazelor din Romania trebuia legat anul acesta de celal Ungariei, conducta Arad-Szeged inca nu este in functiune dupazece ani de discutii despre acest proiect.

In afara de acest proiect, Romania a primit saptamana trecuta siinvitatia de a face parte din South Stream, proiect facut degigantul rus Gazprom, cu scopul de a evita Ucraina in tranzitulgazelor rusesti spre piata europeana.

Reprezentantii Gazprom au declarat ca in urma vizitei de laBucuresti au plecat cu toate datele necesare realizarii studiuluide fezabilitate pentru o eventuala portiune a gazoductului peteritoriul Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO