Eveniment

Cum va finanţa Trezoreria statului datoria publică anul viitor?

Cum va finanţa Trezoreria statului datoria publică anul viitor?

Autor: Claudia Medrega

07.09.2010, 23:52 53

Pe piaţă, calculele privind necesarul de finanţare atât pentrusfârşitul acestui an, cât şi pentru 2011 diferă de la un analist laaltul, fiind complicate de incertitudinile privind capacitateaFinanţelor de a ancora cheltuielile şi de a majora veniturile lanivelul programat.
Potrivit estimărilor ING Bank, anul viitor Finanţele va trebui sărefinanţeze datorii în monedă locală de 17 mld. lei (aprox. 4 mld.euro), iar deficitul bugetar va fi de 31 mld. lei. Conformangajamentului faţă de FMI şi UE, Ministerul Finan­ţelor trebuie săreducă deficitul bugetar de anul viitor la 4,4% din PIB, respectiv24,3 mld. lei.
Finanţele vor avea de rostogolit în 2011 un volum mare de datoriepe termen scurt contractată în acest an şi în 2009. Serviciuldatoriei publice guvernamentale pe anul viitor cuprinde rate decapital de circa 11,3 mld. euro şi dobânzi de 2 mld. euro, adică untotal de peste 13 mld. euro.
În vara anului viitor ajung la scadenţă şi certificatele detrezorerie în euro lansate în iulie, în valoare de 1,2 mld.euro.
Pentru următorii trei ani, Trezoreria are în vedere contractareaunor împrumuturi de pe pieţele externe în cadrul unui program definanţare pe termen mediu (Medium Term Notes) în valoare de şaptemiliarde de euro. Iar prima emisiune de titluri în euro va filansată luna viitoare, potrivit secretarului de stat din Finanţe,Bogdan Drăgoi, adică mai devreme decât era anticipat.
Un astfel de program presupune o strategie de finanţare pe termenmediu şi lung, o viziune de risc şi în ceea ce priveşte performanţaeconomică pe termen mediu şi lung.
Rămâne de văzut ce rol va juca anul viitor un nou acord cu FMI şiîn ce măsură deficitul bugetar ar mai putea fi finanţat îneventualitatea unor situaţii extreme din bani de la Fond, aşa cums-a întâmplat în 2009.

Părerile analiştilor sunt împărţite în ceea ce priveşte succesulieşirii României acum pe pieţele externe. Potrivit unui raport albăncii de investiţii Credit Agricole Cheuvreux, citat de agenţiaBloomberg, România şi Ucraina vor beneficia de o cerere solidăpentru următoarele emisiuni de euroobligaţiuni, după succesul uneioperaţiuni similare lansate luni de Cehia, care a vânduteuroobligaţiuni de două miliarde de euro, atrăgând o cerere de 5,3mld. euro.
Pe de altă parte, într-o analiză Bloomberg scrie că România,Ungaria şi Serbia, susţinute de FMI, UE şi alte instituţiifinanciare prin împrumuturi în valoare totală de 43 mld. euro, seconfruntă cu aceleaşi probleme macroeconomice şi întâmpină problemeîn a atrage finanţare de la investitori.
Cel mai recent împrumut atras de România de pe pieţele externe aavut loc în luna martie, când a împrumutat un miliard de europrintr-o emisiune de euroobligaţiuni cu scadenţă la 5 ani, la uncupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.

Ce s-a întâmplat în acest an

Finanţarea deficitului bugetar şi a datoriei publice a creatdificultăţi şi anul acesta, după tensiunile din 2009, în condiţiileîn care statul a avut de acoperit emisiunea de eurobonduri de 700mil. euro, scadentă în iulie. Totodată, în noiembrie ajung lascadenţă încă 1,4 mld. euro din bondurile pe care Trezoreria le-avândut toamna trecută băncilor.
La acestea s-au adăugat scadenţe la titlurile de stat în lei, încondiţiile în care mare parte din sumele împrumutate anul trecut pepiaţa internă au avut scadenţe scurte, impunând rostogolireafrecventă a împrumuturilor. În august, de exemplu, Finanţele auvândut doar titluri cu scadenţa de cel mult un an, de 3 mld. lei,refuzând două oferte pentru vânzarea de obligaţiuni cu maturitateade trei şi cinci ani.
În ultima perioadă, la majoritatea operaţiunilor organizateTrezoreria a vândut titluri sub valoarea indicativă, încercând sămenţină randamentul la cel mult 7%.
"Deocamdată Ministerul Finanţelor pare concentrat pe păstrarearandamentului de 7%. Băncile sunt un pic mai prudente, în specialla investiţiile de peste un an. Titlurile de stat cu scadenţa lapână la un an vor rămâne oricum un instrument bun de investiţii,având în vedere lipsa de oportunităţi în crearea de active pentrubănci (acordarea de credite sectorului privat - n.red.)", acomentat dealerul unei bănci.
Pentru luna septembrie, Finanţele au programat să vândă titluri de4,6 mld. lei, din care 87% reprezintă certificate de trezorerie. Dela începutul acestui an Trezoreria a împrumutat de la băncilecomerciale, prin vânzarea de titluri de stat, 25,4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO