Eveniment

Cursul euro, motiv de conflict intre Impact si clienti

31.05.2005, 19:57 14

Conflictul dintre compania de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti si unii dintre clienti, legat de cererea companiei de renegociere a contractelor cu plata in euro, risca sa ia amploare in conditiile in care unii dintre beneficiarii vilelor Impact ameninta ca ar putea da in judecata compania. De cealalta parte Impact afirma ca a ajuns deja la o intelegere cu majoritatea clientilor.

"Daca nu se va rezolva pe alta cale vom ajunge sa dam compania in judecata", spune Alexandru Raducanu, care sustine ca reprezinta 30 de clienti ai Impact care sunt nemultumiti de masura luata de Impact. Raducanu afirma ca pe langa acestia mai exista si alti clienti nemultumiti dintre care unii au dat Impact deja in judecata. Raducanu spune, de asemenea, ca Impact a cerut clientilor sa plateasca sume suplimentare fata de cele prevazute in contract. El spune ca ar prefera sa nu dea Impact in judecata pentru ca solutionarea problemei in justitie ar dura cativa ani.

Compania a cerut clientilor renegocierea contractelor de constructie a vilelor astfel incat platile sa se faca la un curs fix al euro de 38.500 de lei, fata de putin peste 36.000 de lei cat este cotat euro pe piata valutara.

"Domul Raducanu nu este de fapt client al nostru. El reprezinta, din cate am inteles, pe altcineva," spune Dan Ioan Popp, presedintele Impact

Popp mai spune ca marea majoritate a clientilor au acceptat inghetarea cursului euro la 38.500 de lei in conditiile deprecierii semnificative a leului din ultimele luni.

"Nu am fost dati in judecata de nici unul dintre clienti. In prezent mai purtam negocieri doar cu vreo 15 dintre clientii nostri, care reprezinta mai putin de 4% din numarul nostru de clienti. Cu ceilalti am renegociat contractele si am ajuns la o intelegere," a declarat Popp

Reprezentantii Impact justificau cererea de renegociere a contractelor prin faptul ca Impact a facut cheltuieli pentru constructia vilelor atunci cand cursul euro era mai mare, iar clientii ajunsesera sa plateasca la un curs mai mic.

Aprecierea leului a afectat serios profiturile Impact pe anul trecut, conditii in care compania a decis sa negocieze contractele noi in lei, acestea urmand sa fie indexate la rata inflatiei.

Impact a incheiat primul trimestru cu un profit net de 22,5 miliarde de lei (0,6 mil. euro), in scadere in lei cu 11% fata de perioada similara a anului trecut. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO