Eveniment

Cursul euro scade. Investitorii pariază acum pe aprecierea leului

Cursul euro scade. Investitorii pariază acum pe aprecierea leului
04.07.2010, 23:47 31

Leul a recuperat teren vizibil în faţa euro vinerea trecută,beneficiind de sentimentul mai bun al investitorilor străini cares-au poziţionat în aşteptarea deciziei FMI.

BNR a calculat un curs de 4,3048 lei pentru un euro, cu 4,89bani sau 1,1% sub nivelul precedent şi cel mai mic din 25 iunie,când Curtea Constituţională a decis că pensiile nu pot fi tăiate cu15%, punând astfel Guvernul în situaţia de a căuta alte măsuripentru echilibrarea finanţelor publice.

"Euro a fost cotat la 4,3240 lei la deschiderea pieţei, iar dupăce a testat nivelul de 4,33 lei, a coborât spre 4,30 lei", acomentat un dealer.

De data aceasta BNR nu a mai intervenit sensibil pe piaţă, aşacum făcea în 2009, permiţând o fluctuaţie rapidă a cursului, carei-a nedumerit pe mulţi dintre jucători.

Odată cu calmarea presiunilor de depreciere a leului a dispărutşi cererea de valută din partea clienţilor de retail, carereacţionaseră emoţional în primele zile ale săptămânii.

Majoritatea jucătorilor se poziţionaseră în aşteptarea uneidecizii favorabile a boardului FMI. Banii trebuie să ajungă încontul BNR la 48 de ore de la momentul la care decizia a fostluată.

Unii dealeri consideră că leul s-ar putea întoarce acum sprepragul de 4,2 lei, de unde a început să se deprecieze la sfârşitullunii iunie. Spre exemplu, analiştii grupului francez SociétéGénérale, acţionarul majoritar al BRD, au dat chiar de la începutulsăptămânii trecute o recomandare de cumpărare pe leu, considerândcă nivelurile de atunci erau o bună ocazie de a deschide o poziţie,cu o ţintă de curs de 4,2 lei pentru un euro.

Pe de altă parte, majoritatea analiştilor locali sunt acum încurs de a-şi revizui prognozele de curs, iar unii s-au grăbit chiarsă anunţe că leul se va stabiliza pe un palier mai slab, deoarecedecizia Guvernului de a majora TVA va lovi revenirea economiei,care oricum era firavă.

Contracţia economică, estimată acum la 2%, va aduce dificultăţisuplimentare în realizarea veniturilor bugetare planificate,majorând astfel riscurile privind depăşirea deficitului bugetar.Spre exemplu, analiştii ING văd acum euro stabilizându-se pepalierul de 4,3 lei până în primăvara viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO