Eveniment

Cursul euro scade. Investitorii pariază acum pe aprecierea leului

Cursul euro scade. Investitorii pariază acum pe aprecierea leului
04.07.2010, 23:47 31

Leul a recuperat teren vizibil în faţa euro vinerea trecută,beneficiind de sentimentul mai bun al investitorilor străini cares-au poziţionat în aşteptarea deciziei FMI.

BNR a calculat un curs de 4,3048 lei pentru un euro, cu 4,89bani sau 1,1% sub nivelul precedent şi cel mai mic din 25 iunie,când Curtea Constituţională a decis că pensiile nu pot fi tăiate cu15%, punând astfel Guvernul în situaţia de a căuta alte măsuripentru echilibrarea finanţelor publice.

"Euro a fost cotat la 4,3240 lei la deschiderea pieţei, iar dupăce a testat nivelul de 4,33 lei, a coborât spre 4,30 lei", acomentat un dealer.

De data aceasta BNR nu a mai intervenit sensibil pe piaţă, aşacum făcea în 2009, permiţând o fluctuaţie rapidă a cursului, carei-a nedumerit pe mulţi dintre jucători.

Odată cu calmarea presiunilor de depreciere a leului a dispărutşi cererea de valută din partea clienţilor de retail, carereacţionaseră emoţional în primele zile ale săptămânii.

Majoritatea jucătorilor se poziţionaseră în aşteptarea uneidecizii favorabile a boardului FMI. Banii trebuie să ajungă încontul BNR la 48 de ore de la momentul la care decizia a fostluată.

Unii dealeri consideră că leul s-ar putea întoarce acum sprepragul de 4,2 lei, de unde a început să se deprecieze la sfârşitullunii iunie. Spre exemplu, analiştii grupului francez SociétéGénérale, acţionarul majoritar al BRD, au dat chiar de la începutulsăptămânii trecute o recomandare de cumpărare pe leu, considerândcă nivelurile de atunci erau o bună ocazie de a deschide o poziţie,cu o ţintă de curs de 4,2 lei pentru un euro.

Pe de altă parte, majoritatea analiştilor locali sunt acum încurs de a-şi revizui prognozele de curs, iar unii s-au grăbit chiarsă anunţe că leul se va stabiliza pe un palier mai slab, deoarecedecizia Guvernului de a majora TVA va lovi revenirea economiei,care oricum era firavă.

Contracţia economică, estimată acum la 2%, va aduce dificultăţisuplimentare în realizarea veniturilor bugetare planificate,majorând astfel riscurile privind depăşirea deficitului bugetar.Spre exemplu, analiştii ING văd acum euro stabilizându-se pepalierul de 4,3 lei până în primăvara viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO