Eveniment

VIDEO - Dăianu despre salvarea zonei euro: Este mult mai greu să reconstruieşti o casă când ea arde

Autor: Adelina Mihai

07.12.2011, 17:17 1873

"2012 va fi un an cu numeroase incertitudini, care este deja marcat de perspectiva unei recesiuni", a declarat Daniel Dăianu, profesor de economie, în cadrul şedinţei ZF Expert, transmisă miercuri în direct pe site-ul www.zf.ro.

Marea întrebare este dacă noul val de recesiune va fi de adâncime sau dacă va fi unul care nu va complica peste măsură situaţia băncilor. Deşi discutăm despre o recesiune vs. relansare economică, nu trebuie să uităm că o piesă de rezistenţă în tot angrenajul o reprezintă sectorul bancar: Dacă această recesiune va fi adâncă, cum vor reacţiona băncile? "Ceea ce este mai periculos acum este că constrângerea bugetară este acum mult mai mare pentru a permite ţărilor să ajute acest sector" spre deosebire de criza din 2008, consideră Dăianu.

"Băncile vor avea o atitudine de arici - chiar dacă se vor relaxa condiţiile de a ajunge la cerinţele impuse de Basel 3".

Există semne privind griparea pieţelor şi ceea ce este mai periculos decât ultima parte a lui 2008 este că atunci statul a folosit instrumentele fiscale şi monetare, în timp ce acum România nu ar mai putea apela la astfel de soluţii.

Cel mai bun exemplu este faptul că în Europa restructurarea datoriilor Greciei nu a reuşit să prevină extinderea crizei în Europa.

Supraîndatorarea unor state şi a sectorului privat a făcut ca situaţia sectoarelor bancare să fie extraordinar de precară şi ca situaţia guvernelor să se înrăutăţească. Starea de supraîndatorare există încă, nu a dispărut, iar pieţele "te judecă pentru supraîndatorare", indiferent de creşterea economică, consideră Dăianu. "În plus, am descoperit că uniunea monetară este defectă. Şi este mult mai greu să reconstruieşti o casă când ea arde".

Dragoş Damian:

Dacă ne uităm la previziunile analiştilor pe 2010, nimeni nu se aştepta la genul asta de creştere economică. Economia românească este într-un fel de zig zag pozitiv. Personalitatea anului în România este creşterea economică din T3

Eu văd toată evoluţia din ultimii 3-4 ani ca un trend care merge într-un tunel, iar acum am ieşit la suprafaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO