Eveniment

Darby Overseas: Avem 100 mil. dolari de investit

Darby Overseas: Avem 100 mil. dolari de investit

Richard Frank, CEO al Darby Overseas

26.06.2006, 19:03 26

Darby Overseas, divizia de private-equity si de mezzanine finance a grupului financiar american Franklin Templeton Investments, unul din cei mai mari administratori de fonduri de investitii din lume a inceput sa prospecteze mai intens pietele din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, in cautarea unor oportunitati de investitii, conform lui Richard Frank, CEO al Darby Overseas.
Franklin Templeton administreaza pe plan mondial active in valoare de circa 450 de miliarde de dolari (360 miliarde de euro), activele aflate sub administrarea diviziei Darby Overseas cifrandu-se la aproape 2 miliarde de dolari (1,6 milioane de euro).
"Credem ca momentul actual este o buna oportunitate de a aduce capital de risc in regiune pentru a sustine dezvoltarea companiilor de talie mica si mijlocie. Daca la nivelul activelor bancare de exemplu tarile din regiune se apropie tot mai mult de nivelul din Uniunea Europeana, nivelul capitalurilor de risc este inca foarte departe. In regiune nu exista mai mult de zece jucatori in domeniul capitalului de risc", a declarat pentru ZF directorul executiv al Darby Overseas.
Compania a oferit finantare unuia din investitorii strategici interesati in preluarea producatorului de medicamente Terapia Cluj de la fondul Advent International, insa investitorul respectiv nu a castigat cursa pentru preluarea Terapia, compania fiind preluata de indienii de la Ranbaxy.
Fondurile companiei active in regiune sunt Darby Emerging Europem specializat in private equity si Darby Central European, specializat in finantari de tip mezzanine finance. Primul fond are active in valoare de 225 milioane de dolari, iar activele celui de-al doilea depasesc 300 de milioane de dolari.
Mezzanine finance reprezinta finantari care combina imprumuturile convertibile in actiuni si aporturile la capital, acordate in special de fonduri de investitii pentru a finanta dezvoltarea companiilor. Veniturile din acest tip de imprumuturi sunt mult mai mari fata de o dobanda bancara, putand ajunge la 20-30% pe an.
"Cam 20-25% din activele fiecarui fond pot fi alocate pentru o tara din regiune", spune Richard Frank. Printre domeniile preferate de investitii ale fondurilor se numara sectorul farmaceutic, telecomunicatiile sau sectorul bancar.
Modalitatea de finantare este putin utilizata in regiune, dar incepe sa devina tot mai atractiva pentru fondurile de investitii datorita faptului ca valoarea companiilor central si est-europene a crescut foarte mult in ultimii ani in raport cu indicatorii financiari ai acestora.
"Companiile au devenit extrem de scumpe, iar fondurile de investitii sunt tentate din ce in ce mai mult sa mizeze pe castiguri din dobanzi decat din cresterea in valoare a actiunilor", spune Nicholas Kabcenell, directorul biroului din Budapesta al Darby Overseas. In regiune, compania mai are birouri in Varsovia si Istanbul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO