Eveniment

De ce a rămas România fără morfină şi ce soluţii sunt pentru a evita alte blocaje

De ce a rămas România fără morfină şi ce soluţii sunt pentru a evita alte blocaje

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

28.02.2012, 00:06 698

Întreruperea aprovizonării cu morfină pastile a iscat o dezbatere naţională săptămână trecută, iar întrebarea care se ridică este cum s-a ajuns aici şi ce poate face statul pentru a ieşi din situaţia în care este captiv.

Timp de câteva săptămâni bolnavii de cancer au rămas fără analgezice opioide (clasă în care intră mai multe substanţe, printre care şi morfina) după ce Mundipharma, unul dintre principalii jucători, s-a confruntat cu probleme în asigurarea continuităţii cu aceste produse, astfel că pacienţii au avut de suferit.

Mundi­pharma este o companie elveţiană specializată în producţia de astfel de medicamente, singurele din portofoliul său.

O piaţă de 4 milioane de euro

Piaţa locală a acestor produse s-a ridicat anul trecut la 4,2 milioane de euro, medicamentele fiind eliberate numai pe bază de prescripţie şi decontate integral de stat prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Acestea sunt folosite de câteva mii de pacienţi. Produsele se pot cumpăra atât de la farmacii (principalul canal), dar şi prin spitale, fiind prezente peste 20 de branduri. Medicamentele există atât sub formă de comprimate, preferate de medici, dar şi injectabile.

Portofoliul de produse al Mundipharma este format numai din comprimate, care anul trecut au avut o cotă de piaţă de 57% (în valoare), potrivit datelor furnizate de Mihai Bundoi, country manager al Mundipharma Medical. Totodată, pe această piaţă mai activează şi Zentiva, dar şi alte firme. Zentiva a precizat că produce morfină sub formă de soluţie injectabilă în fabrica pe care o deţine la Bucureşti, însă reprezentanţii companiei au mai spus că formele injectabile ale medicamentelor conţi­nând morfină nu pot substitui în toate situaţiile formele orale.

"Morfină 20 mg/20 ml există pe stoc în cantităţi suficiente pentru a onora comenzile curente. Zentiva deţine suficiente capacităţi de producţie pentru a onora solicitări suplimentare. Conform Cegedim, produsul Morfină 20 mg/20 ml de la Zentiva a reprezentat 99,9% din totalul formelor injectabile comercializate anul trecut, respectiv 78% din totalul unităţilor comerciale din piaţă, atât forme injectabile, cât şi orale", au spus reprezentanţii companiei.

Ce spun reprezentanţii Mundipharma

Mundipharma a decis să-şi reducă activitatea din România, măsură implementată luna trecută, însă în acelaşi timp, firma s-a confruntat cu "unele discontinuităţi în aprovizionare".

Reducerea activităţii înseamnă că firma a ajuns la un birou de numai două persoane de la 27 de angajaţi anterior.

În acelaţi timp, Mundipharma doreşte să treacă la un model de sales & marketing, prin care portofoliul său este promovat de o firmă de specialitate, biroul de reprezentare având numai atribuţia de a supraveghea activitatea. În general, firmele de talie mică din industrie recurg la astfel de modele, până în momentul în care businessul ajunge la un rulaj care să permită angajarea unei echipe proprii. Decizia a fost luată "date fiind particularităţile pieţei de medicamente din România".

Mihai Bundoi a explicat faptul că termenele lungi de plată, de peste 300 de zile, preţurile din România, care sunt cele mai mici din Europa (fiind reglementate de stat pentru medicamentele care se eliberează pe bază de prescripţie) şi taxa de clawback, care recent a fost stabilită la 17,2% din vânzări, au determinat restrângerea activităţii.

În acelaşi timp, şeful Mundipharma România a precizat că problemele de aprovizionare au apărut în contextul în care au fost depăşite creditele furnizor pe care le are cu distribuitorii produselor sale.

Astfel, compania vinde produse într-o anumită limită, iar distribuitorii se obligă să platească într-un termen de aproximativ un an. Dacă cererea este mai mare, compania nu poate livra acele produse fără să fi primit banii datoraţi anterior. Această situaţie s-a întâmplat la finalul lunii ianuarie.

Bundoi a explicat faptul că medicamentele nu au fost retrase din România, şi că în prezent se fac livrări. El a mai spus că statul nu cumpără direct produsele, piaţa fiind liberă.

Problemele nu s-au rezolvat

Într-un comunicat de presă de ieri, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) spune că absenţa morfinei nu este singura deficienţă majoră cu care se confruntă bolnavii, care au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate.

"Sistemul clawback şi impunerea unor preţuri nesustenabile pentru medicamentele cu prescripţie medicală au generat dispariţia de pe piaţa românesacă a unor produse indispenasabile tratamentului persoanelor suferind de cancer", se arată în comunicatul FABC.

În legatură cu soluţiile pentru problemele legate de aproviozionarea cu morfină, un medic a spus sub protecţia anonimatului că o eventuală soluţie ar fi identificarea cantităţii necesare şi apoi negocierea cantităţii direct cu producătorul, în timp ce un altul propune plata la 30 de zile pentru astfel de medicamente şi eliberarea printr-un circuit de farmacii care pot suporta astfel de produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO