Eveniment

De ce isi tin secrete salariile supraveghetorii pietelor financiare?

27.10.2009, 23:18 21

BNR, CNVM, CSA si Comisia de Supraveghere a Sistemului de PensiiPrivate (singura institutie care isi publica salariile indeclaratiile de avere) sunt institutii exceptate de la legeasalarizarii unitare. Salariile presedintilor si ai membrilorconsiliilor acestor institutii sunt de cel putin 4.000 - 5.000 deeuro pe luna, iar in unele cazuri depasesc 10.000 de euro, daracestea nu sunt publicate in declaratiile de avere. La rubrica"Venituri" din declaratia de avere scrie de obicei "Conform fiseifiscale", cu exceptia membrilor CSSPP, care isi publica salariile(circa 4.000 euro/luna in cazul presedintelui).

"Am depus o initiativa legislativa pentru schimbarea legiiAgentiei Nationale de Integritate, ca sa nu mai poata scrie«conform fisei fiscale» si sa isi publice salariile. Ceremaplicarea legii salarizarii unitare si la aceste institutii,deoarece nu este normal sa aiba aceste salarii. De exemplu,presedintele CSA a avut anul trecut, in medie, un venit brut de19.600 de euro pe luna, si cand spun asta ma bazez pe documente,pentru ca am fisa fiscala. Vorbesc numai de CSA pentru ca numaiaici am reusit sa obtinem fisa fiscala", sustine deputatul PD-LDaniel Oajdea. In scrisoarea adresata FMI parlamentarii precizeazaca astfel de dezechilibre in sistemul de salarizare afecteazabugetul si economia si cer ajutorul FMI pentru a "elimina acestedeficiente".

Supraveghetorii pietelor financiare nu sunt finantati insa de labugetul de stat, ci se autofinanteaza din taxele colectate de lacompaniile din pietele pe care le supravegheaza. "Fondurile acesteale colecteaza pentru ca le dam noi posibilitatea, prin lege, sa lestranga, ei nu desfasoara o activitate economica", mai sustinedeputatul.

Oficialii CSA nu au comentat ieri aceste informatii, in schimbcei ai BNR spun ca salariile lor nu au nicio legatura cu bugetul destat si in niciun caz nu sunt de ordinul zecilor de mii deeuro.

"Salariile din BNR nu au nicio legatura cu bugetul statului.Daca ar fi sa afecteze cumva bugetul, ar fi doar prin micsorarealor, pentru ca in acest caz bugetul ar primi mai putini bani dinimpozite. (...) Isi doreste cineva dezorganizarea BNR?", afirmaAdrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale.

"BNR nu are nicio legatura cu celelalte institutii mentionate:CNVM, CSA si CSSPP, este o institutie cu particularitati foarteprecise. Nici exemplul dat, cel cu salariul de 20.000 de euro laCSA, nu are legatura cu BNR, unde insusi guvernatorul are unsalariu mult sub 10.000 de euro pe luna. BNR este o institutieindependenta, face parte din sistemul european al bancilorcentrale, iar FMI nu poate avea nici o influenta in salarizareabancilor centrale, ci doar Banca Centrala Europeana. In primavaraparlamentarii au mai avut o astfel de initiativa si au primitatunci un raspuns dur de la BCE", mai spune Vasilescu.

Ultima data guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a publicatdeclaratia de avere in 2006, iar salariul lui era atunci de circa6.000 de euro pe luna. Pentru a face o comparatie, guvernatorulFederal Reserve are un venit de 16.000 dolari/luna, presedinteleRomaniei Traian Basescu- circa 2.300 euro/luna, iar presedinteleSUA Barack Obama - 33.000 dolari/luna.

"Nimeni nu ne poate obliga sa publicam salariile daca legea nuprevede acest lucru", spune oficialul BNR.

"La nivel international se merge pe o intarire a independenteiautoritatilor de reglementare si control, insa la noi se mergeexact invers. Sa isi aduca aminte de conditiile din acordul deimprumut semnat in primavara de Guvernul Boc cu Banca Mondiala,pentru ca acolo era precizata clar o intarire a independenteiautoritatilor de reglementare si control. Acum, tot PD-L vine sispune ca vrea altceva? Eu nu sunt de acord cu aceasta propunere alor, insa daca ei considera ca asa este corect, este treaba lor", adeclarat Bogdan Chetreanu, comisar la CNVM, citat de Mediafax.

Consultantii in resurse umane spun ca aceste institutii artrebui incluse in legea salarizarii unitare. "Atat timp cat taxelepe care le colecteaza sunt obligatorii, ce autofinantare este asta?Este o aberatie teribila", afirma George Butunoiu, unul dintre ceimai cunoscuti head-hunteri din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO