Eveniment

De ce spun medicii „Da” sistemului de coplata

30.03.2010, 23:21 22

Medicii de familie si cei din spitale sunt in favoareaintroducerii sistemului de coplata, in conditiile in careveniturile pe care le pot obtine spitalele din taxele pe serviciimedicale sunt de ordinul milioanelor de euro.
"Sunt in favoarea sistemului de coplata. La asigurarile de sanatatecontribuie peste 4 milioane de romani, dar beneficieaza peste 21 demilioane. (...) Mi se pare necesara introducerea tichetului desanatate ca factor regulator", a spus medicul Bogdan Andreescu,directorul general al Spitalului Colentina.
Andreescu a adaugat ca cele peste 10 milioane de persoane care nucontribuie la asigurarile de sanatate beneficiaza cel mai mult deservicii medicale. "Coplata va redistribui fluxurile in sistemacolo unde este nevoie", a mai spus Andreescu.
Managerul estimeaza ca spitalul Colentina ar putea obtine 12 mil.lei (2,9 mil. euro) anual din coplata, bani care vor merge ininvestitii. Spitalul are aproximativ 40.000 de pacienti laspitalizare.
Coplata presupune plata pentru servicii medicale, exceptie facandurgentele si persoanele cu venituri foarte mici si a fost introdusade Ministerul Sanatatii sub forma unui proiect legislativ. Vizitala un medic de familie de la stat ar urma sa coste 5 lei, in timpce la o clinica privata tariful pentru o consultatie similara estede 50 de lei. "Coplata nu este nici noua si nici nu a fostinventata de noi", a spus Cristian Irimie, secretar de stat inMinisterul Sanatatii. Sumele incasate din coplata vor ramane lamedici sau la administratorii de spitale si nu se vor intoarce labugetul sanatatii.
Si Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, s-apronuntat in favoarea coplatii, insa nu in forma propusa deminister. "In forma in care exista este inacceptabila. Cresteresponsabilitatea individuala, in timp ce responsabilitatea socialaa Guvernului este zero. Noi am sustinut coplata, dar nu ca un noubir", a spus el.
Contactat de Ziarul Financiar, Florian Stroe, directorulfinanciar-contabil al Spitalului Floreasca, spune ca este dificilde facut o estimare a sumelor pe care spitalul le va obtine dincoplata, in conditiile in care Floreasca este axat pe urgente, carenu se vor taxa. "In afara cazurilor de accidente, unde se stie clarca sunt urgente, va fi greu de cuantificat ce este urgenta si cenu, daca prin norme nu se va stabili clar. Ramane la latitudineamedicului", a spus Stroe.
Pe de alta parte, Dan Peretian, membru in cadrul Camerei Federativea Medicilor din Romania (organizatie a medicilor si persoanelor custudii superioare din sistemul de sanatate cu activitate conexaactului medical), a declarat la un eveniment organizat de The MoneyChannel ca este impotriva introducerii sistemului de coplata si apropus un proiect-pilot pentru a vedea efectele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO