Eveniment

Deficitul de cont curent, la minim istoric. Investiţiile străine sunt de opt ori mai mari

Deficitul de cont curent, la minim istoric. Investiţiile străine sunt de opt ori mai mari

Autor: Liviu Chiru, Ciprian Botea

14.03.2011, 23:47 39

Deficit de cont curentde 15 mil. euro

Deficitul de cont curent, care măsoarăieşirile de valută din operaţiunile comerciale curente, a coborâtla numai 15 milioane de euro, faţă de 111 milioane de euro înianuarie 2010. Acesta este unul dintre cele mai mici deficitelunare înregistrate în ultimii ani, însă au fost şi luni mai bune -în august 2009 s-a înregistrat chiar un uşor excedent.

Diminuarea considerabilă a deficitului decont curent arată că nu există presiuni comerciale de depreciere aleului.

Spre deosebire de anii trecuţi, cânddeficitul de cont curent era determinat de dezechilibrul balanţeicomerciale, acum factorii determinanţi au fost dezechilibrele peservicii, dar şi pe venituri curente, care au însumat ieşiri netede 309 mil. euro.

Transferurile curente (reprezentândremiterile muncitorilor români din străinătate, dar şi fondurilestructurale atrase) au avut o contribuţie pozitivă de 208 mil.euro, faţă de 333 de milioane de euro în prima lună din 2010.Liviu Chiru

Datoria externă a sărit cu 1,3 mld.euro

Datoria externă totală a României a sărit înianuarie cu 1,3 miliarde de euro, atingând astfel un nou maximistoric, de 92,1 miliarde de euro. Astfel, datoria externă a ajunssă reprezinte peste 75% din Produsul Intern Brut realizat în anul2010.

Saltul din ianuarie a fost alimentat deprimirea unei noi tranşe din împrumutul luat de la Fondul MonetarInternaţional, de circa 900 de milioane de euro.

Diferenţa a fost reprezentată de sumelesuplimentare împrumutate din străinătate de sectorul privat.Datoria externă pe termen scurt - alimentată aproape exclusiv deîmprumuturile băncilor şi companiilor private - a urcat în ianuariecu 409 milioane de euro, până la 19,1 miliarde de euro. În paralel,plăţile făcute în contul datoriei externe pe termen scurt(împrumuturi cu scadenţa mai mică de un an) au fost de 2,1 miliardede euro. Acest total ia în calcul plăţile de dobânzi şirambursările de principal, chiar dacă împrumuturile suntrostogolite. Liviu Chiru

Exporturile au crescut cu 50% înianuarie

Exporturile au crescut în ianuarie cu 52%faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au ajuns la 14,6miliarde lei (3,4 mld. euro), în timp ce importurile s-au majoratcu 33% şi au însumat 15,4 miliarde lei (3,6 mld. euro), potrivitdatelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Deficitul comercial s-a redus astfel cu circa100 milioane euro faţă de ianuarie 2010, până la 186 milioaneeuro.

România a avut însă un excedent comercial de91 milioane euro pentru prima dată în ultimii zece ani, potrivitdatelor BNR, care spre deosebire de statistică nu includ costul cuasigurarea mărfurilor din import în contul companiilor locale.Astfel, potrivit BNR, importurile au fost de numai 3,3 miliardeeuro faţă de exporturi de 3,4 miliarde euro.

Principalii parteneri comerciali ai Românieipe partea de export sunt Germania, Italia, Franţa şi MareaBritanie, ţări care şi-au revenit din criză în 2010 şi auînregistrat rate pozitive de creştere economică. CiprianBotea

Investiţiile străinerezistă

Investiţiile străine directe au totalizat 240de milioane de euro în luna ianuarie, peste media lunară a anuluitrecut, acoperind astfel în totalitate deficitul de cont curent.Faţă de luna precedentă, investiţiile străine au scăzut cu 26%, darfaţă de ianuarie 2010 sunt de opt ori mai mari.

În premieră, Statistica notează căparticipaţiile la capital, consolidate cu pierderea netă, au avut ocontribuţie negativă de 32 de milioane de euro, în timp cecreditele intragrup s-au ridicat la 272 mil. euro.

Statistica precizează că în ianuarie 2010volumul investiţiilor străine a fost de numai 31 de milioane deeuro, datele revizuite fiind foarte departe de estimarea iniţială,care indica un volum de 302 milioane de euro. Rămâne astfel devăzut cât va mai rămâne din investiţiile anunţate pentru ianuarieanul acesta după revizuirea datelor. Spre exemplu, pentru anul 2009volumul investiţiilor străine a scăzut după revizuire cu mai binede un miliard de euro, de la 4,9 la 3,4 miliarde de euro. LiviuChiru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO