Eveniment

Deloitte: România s-ar putea confrunta cu o criză de specialişti în domeniul financiar

Deloitte: România s-ar putea confrunta cu o criză de specialişti în domeniul financiar

Raportul conţine punctele de vedere a 362 de manageri în finanţe din Europa de Est. Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

07.12.2012, 00:06 269

Directorii financiari din România apreciază că în viitorul apropiat piaţa locală s-ar putea confrunta cu o criză de spe­cialişti în domeniul financiar, contrar cu părerea managerilor de pe aceleaşi poziţii din alte şapte state europene incluse într-un studiu realizat de firma Deloitte.

"Liderii funcţiilor financiare din com­panii de top din România şi-au exprimat temerea cu privire la o posibilă diminuare a resursei de talente în viitorul apropiat; acest consens pune România într-o poziţie unică faţă de celelalte şapte ţări incluse în cel mai recent studiu CFO lan­sat de Deloitte Europa Centrală", menţionează companiea de con­sultanţă şi audit.

Marea majoritate a directorilor finan­ciari din regiune nu sunt îngrijoraţi de o po­sibilă criză pe piaţa talentelor în ur­mătorul an. România face excepţie, 57% din­tre respondenţi exprimându-şi această opinie.

"Diminuarea ofertei este de aşteptat cu pre­cădere la nivelul mediu de manage­ment, un palier foarte important pentru com­panii în general şi, de asemenea, cel mai vulnerabil. În organigrama unei instituţii, nivelul de mid-management este de obicei acea zona de profesionişti care au atât capacitatea de a livra proiecte, cât şi de a coordona echipe. Ei sunt primii vizaţi pentru promovare, dar şi target pentru recrutare de către concurenţă", a declarat Doina Patrubani, director în cadrul Deloitte Consultanţă - Manage­ment Con­sul­ting şi expert în domeniul Capitalului Uman.

În opinia sa, răspunsurile directorilor din România în ceea ce priveşte talentul re­flec­tă pe de o parte realitatea unei pieţe marcate de incertitudine, de la nivel local, dar şi din toată lumea, dar şi specificul pieţei locale de capital uman - deficienţele sistemului educaţional (de unde şi resursele in­su­ficiente de absolvenţi cu pregătire co­respunzătoare), precum şi atenţia li­mitată pe care companiile o acordă siste­melor de management al talentului şi performanţei.

A treia ediţie a raportului reprezintă pun­ctele de vedere a 362 de seniori cu funcţii financiare din diverse industrii din Ro­mânia, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polo­nia, Slovacia şi Bulgaria. Chestionarul a inclus întrebări despre mai multe aspecte care au impact asupra afacerilor, de la aş­tep­tările pe plan macroeconomic (creş­te­rea PIB, rata şomajului, evoluţia cursului de schimb) până la provocările individuale (perspectivele financiare ale companiei, obiectivele de business, costurile, stra­tegia, capacitatea de a achita creanţe).

Re­zultatele arată că respondenţii sunt mult mai puţin optimişti decât în aprilie, când Deloitte a publicat a doua ediţie a acestui raport. Mai mulţi directori financiari s-au arătat îngrijoraţi din cauza incer­titu­dinii financiare şi economice, a perspec­tivelor diminuate de creştere şi a aştep­tărilor legate de rata şomajului şi de altele.

"Directorii financiari sunt în conti­nuare prudenţi şi nu îşi asumă riscuri. În contextul incertitudinii macroeco­nomice generale, ei se concentrează şi acum pe creşterea veniturilor generate atât pe pie­ţele actuale, cât şi pe pieţe noi, fiind în cău­tarea de noi oportunităţi. Comparativ cu ediţia anter­ioară, mai mulţi respondenţi se aşteaptă la stagnare în acest an (81% faţă de 71,4%, în aprilie). Cu toate aceste provocări şi în ciuda unui optimism dimi­nuat, cred că este o perioadă fascinantă pentru profesioniştii din funcţiile finan­ciare, pentru că trebuie să dezvolte strategii care să asigure com­paniilor lor o poziţie foarte bună pentru viitoa­rea creştere", a declarat, în comu­nicat, Pieter Wessel, partener Deloitte România.

Astfel, din raport a reieşit că gradul de incertitudine creşte ca urmare a aş­teptărilor diminuate de redresare a PIB, companiile se concentrează pe îmbunătă­ţirea rezer­ve­lor de lichidităţi, în paralel cu creşterea ve­ni­turilor şi că perspectiva prudentă coincide cu dorinţa directorilor financiari de a re­duce nivelul datoriilor. De asemenea, ape­titul pentru credite bancare sau atragere de capital prin vânzare de acţiuni scade, iar com­paniile sunt tot mai interesate de programe de restructurare.

Deloitte furnizează servicii clienţilor din sectorul public şi privat în domenii pre­cum audit, taxe, consultanţă, consultanţă financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO