Eveniment

Deprecierea leului a facut exportatorii sa zambeasca din nou

Deprecierea leului a facut exportatorii sa zambeasca din nou

Click pentru imaginea marita

25.09.2007, 18:15 15

"Exportatorii zambesc si importatorii plang. Daca acest proces ar fi unul care sa se mentina pe o perioada mai lunga de timp, atunci exportatorii ar mai putea castiga ceva bani", comenteaza aceasta situatie Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Exportatorii au fost puternic loviti de la inceputul anului de aprecierea leului, care a venit pe fondul unor pierderi mostenite de anul trecut la activitatea de export. In acest context, in ultimele doua luni leul s-a depreciat cu peste 10%, joia trecuta atingand cel mai scazut nivel al anului 2007, rupand pragul de 3,4 lei pentru un euro. Vineri, leul a mai recuperat din pierdere, dar cursul oficial a reflectat evolutia zilele precedente si a depasit 3,4 lei pentru un euro. Ieri, moneda nationala a deschis sedinta in usoara apreciere, comparativ cu nivelul de la finele sapatamanii trecute, cursul de schimb coborand in prima parte a zilei sub nivelul de 3,4 lei/euro.
Cu toate acestea, deprecierea din ultima perioada nu a fost nici pe departe suficienta pentru a compensa pierderile din prima jumatate a anului.
"Euro ar trebui sa ajunga la un nivel de 3,7-3,8 lei pentru a putea salta afacerile exportatorilor. Acest nivel este cel care consideram ca arata adevarata putere a leului", a spus reprezentantul ANEIR.
Toate sectoarele cu prezenta solida pe pietele externe au fost afectate de aprecierea de la inceputul anului, accesul la operatiuni de protectie impotriva fluctuatiilor cursului fiind ingreunat de costurile mari implicate si de lipsa experientei in domeniu.
"Pierderile suferite de exportatori se pot cuantifica calculand 1% lunar pentru fiecare procent cu care leul s-a apreciat si raportand apoi la un nivel total al exporturilor de 2,5 miliarde de euro", a continuat Mihai Ionescu.
Unul dintre domeniile la care exporturile sunt net superioare importurilor este industria mobilei, Romania fiind unul dintre exportatorii traditionali in acest segment chiar inainte de 1989. Inceputul anilor 2000, considerat cel mai bun in ramura de profil, au prins producatori precum Elvila, Silvarom sau Alprom la un nivel al exporturilor chiar si de 90%. Primele semnale cu privire la aprecierea leului au surprins la finalul anului 2004 jucatorii din industria mobilei pe picior gresit, incercarile de reorientare a productiei catre piata interna au venit in multe dintre cazuri prea tarziu. 2006 a adus si primele falimente in industria mobilei, fiind perioada decisiva in acest sector.
Elvila, spre exemplu, si-a redus de la 65% la 34% ponderea exporturilor in totalul cifrei de afaceri. "Deprecierea leului din ultima perioada ne-a ajutat insa nu cat sa compenseze pierderile din celelalte luni", a spus Viorel Catarma, presedintele Elvila. El crede ca un curs de 4,1 lei pentru un euro ar fi nivelul de care au nevoie exportatorii romani.
"Nu mai putem face estimari pe termen mediu si lung in aceste conditii. Clientii nostri externi stiu ca nu putem garanta un pret mai mult de 30 de zile", a continuat Catarama.
Omul de afaceri a mai spus ca a fost nevoit sa ridice in medie cu 5-10% preturile de la inceputul anului, in conditiile in care piata interna a compensat in totalitate reducerea ponderii exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO