Eveniment

Deutsche Bank, Banc Post si EFG strang bani pentru CET

03.11.2003, 00:00 25

Consortiul format din bancile Deutsche Bank, Banc Post si EFG-Telsis Fin a fost selectat pentru a intermedia atragerea unor credite in valoare de 120 mil. $ in favoarea a 22 de centrale electrice de termoficare din Romania, potrivit Mediafax. Banii vor fi destinati achizitiei de combustibili pentru asigurarea functionarii pe timpul iernii a celor 22 de centrale, care nu fac parte din Termoelectrica si tin de autoritatile locale.Creditul beneficiaza de garantia statului si a starnit un interes puternic din partea bancilor de investitii, la licitatie fiind depuse oferte si din partea Citibank, JP Morgan, Credit Suisse First Boston sau HVB, potrivit sursei citate.
Banii urmeaza sa fie atrasi pana la jumatatea lunii decembrie, fiecare dintre cele trei banci urmand a se decide cu cat vor participa in nume propriu la acest imprumut.
Cele mai mari credite vor fi contractate de Electrocentrale Oradea, Uzina Termoelectrica Giurgiu, Termoelectrica Ploiesti si CET Govora (fiecare cu 9 mil. $), centralele de la Suceava, Brasov si Iasi (cu 8 mil. $ fiecare) sau cele de la Bacau, Pitesti, Timisoara, care vor primi cate 7 mil. $.Bancile de investitii sunt din ce in ce mai active in domeniul creditarii si intermedierii de emisiuni de obligatiuni pentru companiile de stat, cautand sa-si reduca riscul prin angajarea mai mult sau mai putin a garantiei din partea statului.
In paralel, producatorii de energie electrica si termica Termoelectrica si Electrocentrale Bucuresti (cea mai mare filiala a Termoelectrica) au mandatat recent consortiul format din bancile Austria Creditanstalt, ABN Amro Bank Romania si Alpha Bank Romania sa intermedieze doua credite sindicalizate de pe piata externa, valoarea imprumuturilor fiind de 160 mil. $, respectiv 40 mil. $, tot cu garantia statului.In fiecare an, centralele au nevoie pentru a trece iarna de importuri de gaze si pacura pentru a-si completa stocurile proprii pentru consum.
In decembrie 2002, Termoelectrica s-a imprumutat de 200 mil. $ printr-o emisiune de obligatiuni, intermediata de banca de investitii JP Morgan, cu garantia statului roman tot pentru achizitia de combustibili la o dobanda de 5,4% pe an. De asemenea, cele 18 centrale externalizate in cursul anului trecut de catre Termoelectrica la autoritatile locale au obtinut 120 mil. $ la finele anului trecut, printr-o emisiune de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, intermediata de JP Morgan si HVB Bank. Dobanda anuala este de 5,6% pe an.
Anul acesta, au mai recurs la credite sindicalizate si Romgaz, Distrigaz Sud si Nord pentru importuri de gaze din Rusia, Electrica, iar CFR Infrastructura se pregateste sa faca o emisiune de 120 mil. euro pe pietele externe.
Adrian.mirsanu@zf.ro




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO