Eveniment

Dezvoltatorii vand "Prima casa" inaintea Guvernului

01.06.2009, 00:00 31

Programul "Prima casa", prin care Guvernul isi propune sa garanteze circa 16.000-17.000 de credite ipotecare in limita a 60.000 de euro fiecare, nu a apucat sa fie pus pe hartie, ca dezvoltatorii au si inceput sa caute persoanele care se pot incadra in conditiile impuse. Respectiv, sa fie la prima achizitie si sa nu mai fi avut credite ipotecare.

Astfel, compania israeliana de dezvoltare imobiliara AlfaRom Holding, care a finalizat pana in prezent mai multe proiecte de mici dimensiuni in Capitala, accepta un avans de 5% la semnarea precontractelor pentru achizitia unor apartamente aflate in constructie in zona Iancului din Capitala. 
Compania, prezenta la un targ imobiliar organizat la sfarsitul saptamanii trecute in Bucuresti, a pus la dispozitia persoanelor interesate formulare prin care potentialii clienti mentionau daca vor sau nu sa beneficieze de programul "Prima casa", desi discutiile dintre Guvern, BNR si banci nu s-au incheiat, nu a fost stabilit modul de aplicare a acestui program sau bancile care vor participa. "Practic, noi am inceput sa acceptam avansul minim care se impune prin programul 'Prima casa', de 5%. Am avut in jur de 60 de inscrieri pentru acest program si am inceput sa stabilim intalniri pentru saptamana viitoare. Daca vom semna 7-8 contracte, vom fi multumiti", a declarat Florin Voicu, director de vanzari in cadrul AlfaRom Holding.
Compania are in constructie un bloc de noua etaje si 80 de apartamente in zona Piata Iancului din Bucuresti a carui finalizare este programata pentru luna martie a anului viitor.
Preturile in cadrul proiectului nu reflecta tocmai nivelul vanzarilor si asteptarile cumparatorilor din aceasta perioada: in medie, aproximativ 1.350 de euro/metrul patrat construit (mpc), plus TVA. Astfel, cea mai ieftina locuinta din cadrul proiectului - o garsoniera cu o suprafata de 48 mpc - costa 65.900 de euro plus TVA, in timp ce apartamentul cel mai spatios - trei camere si 92 mpc, costa 126.000 de euro plus TVA. Preturile apartamentelor cu doua camere si 55 mpc pornesc de la 74.000 de euro plus TVA.
"Caut un apartament cu doua camere si un pret de cel mult 60.000 de euro in Titan sau intr-o alta zona cu verdeata multa, nu neaparat in apropierea metroului. Oferte sunt destul de multe acum pe piata, dar ramane de vazut daca vom obtine finantarea de la banca", a declarat Daniel Constantin, unul dintre vizitatorii targului.
Preturile in cadrul evenimentului au continuat sa scada, comparativ cu targurile precedente, cea mai ieftina oferta fiind a companiei Hillside Development, care construieste pe terenul beneficiarului case pe structura din lemn de 97 de metri patrati, in schimbul a 15.000 de euro. De altfel, un numar tot mai mare de companii isi ofera in aceasta perioada serviciile de constructie pentru persoanele care beneficiaza deja de teren.
Un alt exemplu este firma Westinvest, care realizeaza case la cheie la pretul de 570 de euro/metrul patrat plus TVA.
Nivelul vanzarilor de pe piata rezidentiala ramane inca la valori scazute, iar lunile de vara sunt, de regula, mai slabe.
Speranta pentru multi dezvoltatori se leaga in prezent si de programul "Prima casa", prin care costurile creditelor ar urma sa scada, iar cumparatorii nu vor mai fi nevoiti sa achite avansuri de 20-25% din valoarea locuintelor.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO