Eveniment

Dolarul, pariul castigator in ianuarie

07.02.2010, 23:11 12

Daca euro a pierdut teren in acest an fata de leu, scazand cu2%, dolarul a fost pariul castigator la inceput de an, urcand cuaproape 3% fata de leu.

La BNR, dolarul american a ajuns vineri la 3,0228 lei. Acestaeste cel mai inalt nivel atins de dolar de la mijlocul lunii iulieanul trecut. Aprecierea de 1,6% de vineri a fost alimentata deintarirea pe care moneda americana a inregistrat-o pe pieteleinternationale fata de euro.

"Impactul aprecierii dolarului este limitat asupra pieteiromanesti deoarece ponderea dolarului in tranzactiile comerciale ascazut. Intarirea dolarului are un impact negativ doar asupra zoneide energie", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef la RaiffeisenBank. El a mai spus ca volatilitatea dolarului este foarte mare sica aceasta intarire a dolarului a venit pe fondul stirilor negativedin zona euro. Practic, aprecierea dolarului se va resimti inpretul gazelor naturale si al petrolului, avand in vedere ca dinproductia interna, Romania isi acopera la gaze naturale doar douatreimi din consum in timp ce la petrol isi acopera aproape jumatatedin necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO