Eveniment

Dupa retail si farma, Concurenta a pus ochii pe Posta

15.09.2009, 18:48 25

Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatieprivind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale sicomunitare de catre Compania Nationala Posta Romana (CNPR).

"Autoritatea de concurenta are suspiciuni privind un posibilabuz de pozitie dominanta al CNPR prin aplicarea unor reduceritarifare intr-un mod discriminatoriu intermediarilor pentruprestarea de servicii postale standard de corespondenta comercialasi Infadres", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele ConsiliuluiConcurentei.

Serviciul postal "Infadres" se refera la expedierea depublicitate prin posta adresata pe piata interna. In 2008, Posta araportat afaceri de 1,4 mld. lei (380 mil. euro), in crestere cu34% fata de 2007, insa profitul a scazut de aproape sase ori, de la25 mil. lei (6,9 mil. euro) la 4,5 mil. lei (1,2 mil. euro).

Ancheta care vizeaza Posta Romana face parte dintr-o serie maiampla de investigatii demarate de la inceputul acestei luni.Astfel, au fost demarate investigatii asupra unor posibileintelegeri anticoncurentiale intre retailerii Metro, Rewe, MegaImage si Interex, cu afaceri cumulate de 4 mld. euro, si furnizoriilor.

De asemenea, au fost declansate patru noi inspectii pe piatafarma, la Bayer SRL, Baxter AG, Belupo Pharmaceutical &Cosmetics si Sintofarm.

Posta este vizata inca din 2006 de o investigatie privindincalcarea legislatiei nationale printr-un posibil abuz de pozitiedominanta, care a fost extinsa in prezent, intrucat existasuspiciuni cu privire la o posibila afectare a dezvoltariicomertului intre statele membre intr-un mod contrar intereselor UEde a asigura o piata unica functionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO