Eveniment

Economia a crescut doar cu 5% in T3 si cu 5,5% la noua luni, cred 18 analisti

Economia a crescut doar cu 5% in T3 si cu 5,5% la noua luni, cred 18 analisti

Click pentru imaginea intreaga

26.11.2007, 19:58 15

Marea majoritate a analistilor (16 dintre cei 18 cuprinsi in sondajul ZF) sunt pesimisti si spun ca economia a continuat sa piarda viteza in trimestrul al treilea. Media celor 18 estimari arata o crestere economica de 5% in trimestrul al treilea (comparativ cu T3 2006), in incetinire evidenta fata de 6% in T1 si 5,6% in T2.
Ca urmare, economia (Produsul Intern Brut) a crescut probabil cu 5,5% in primele noua luni ale acestui an, considera cei 18 analisti din sondaj, comparativ cu ritmul de 5,8% din prima jumatate a anului. Un singur analist dintre cei 18 considera ca PIB a accelerat in T3 (plus 6%), doar unul crede ca economia si-a mentinut ritmul (plus 5,8%), restul de 16 fiind siguri ca PIB a incetinit.
Institutul National de Statistica va prezenta datele oficiale privind cresterea economica in T3 si pe primele noua luni vinerea aceasta (30 noiembrie).
Situatia macroeconomica s-a inrautatit semnificativ anul acesta, practic toate tintele fiind revizuite in sens negativ. Economia era asteptata sa creasca cu 6,5%, estimarea fiind revizuita in jos (la 6,1%), dar analistii sunt chiar mai pesimisti decat atat (5,5% la noua luni).
Cauzele pentru toate aceste derapaje? In primul rand, seceta, care a afectat puternic productia in agricultura, ca si in anul 2005 (cand, de asemenea, toate tintele macroeconomice au fost ratate).
Apoi, aprecierea leului din prima parte a anului si cresterea puternica a salariilor (peste ritmul productivitatii) au provocat o pierdere de viteza a productiei industriale (de la 7,7% in T1 la 6,1% la jumatatea anului si la 5,8% la noua luni).
De asemenea, veniturile bugetare au evoluat sub asteptari, bugetul public colectand in primele noua luni cu 3,2% mai putin decat programul stabilit de incasari. Aceasta a cauzat si o reducere (fata de program) a cheltuielilor publice, mai ales in zona de investitii (cheltuieli de capital), spun analistii.
Deficitul de cont curent este practic scapat de sub control (fiind estimat de analisti la peste 14% din PIB pentru intreg anul), explozia acestuia si inrautatirea conditiei si a adus doua reduceri ale perspectivei de rating din partea agentiei Standard&Poor's.
Nu in ultimul rand, turbulentele de pe piata financiara mondiala au afectat apetitul pentru risc al investitorilor de pe pietele emergente, fapt care a redus intr-o oarecare masura atractivitatea Romaniei.
Pe de alta parte, constructiile si serviciile au performat peste asteptari: piata constructiilor a crescut cu 34,1% in primele noua luni, mai mult decat dublu fata de prognozele oficiale pentru intreg anul. Serviciile au crescut si ele rapid, mai putin comertul cu amanuntul (retail), care a inceput anul neconvingator (plus 4,3% in T1) pentru a-si reveni ulterior (plus 9,6% la jumatatea anului si plus 17,4% la noua luni).
Ratarea tintei de inflatie de catre BNR si fluctuatiile din ultima perioada ale cursului de schimb au readus fundamentele economiei in prim-planul atentiei analistilor. Ramane de vazut ce date oficiale va comunica Statistica vineri pentru cresterea economica si cum se plaseaza acestea fata de asteptarile pesimiste ale specialistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO