Eveniment

Economia subterană trece de 40 mld. € în România şi înseamnă 30% din PIB; doar Bulgaria stă mai rău

Economia subterană trece de 40 mld. € în România şi înseamnă 30% din PIB; doar Bulgaria stă mai rău

Vânzarea de legume şi fructe este una din cele mai mari surse de evaziune fiscală

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

29.06.2012, 00:04 720

Economia subterană din România a tota­li­zat anul trecut 41 miliarde de euro, reiese din da­tele Comisiei Europene, care estimează că economia nefiscalizată reprezintă 29,6% din PIB, procentaj depăşit în UE doar de Bulgaria.

Comisia prezintă doar pon­derea economiei subterane în PIB în 2011, valoarea în euro fiind calculată pe baza datelor privind PIB-ul de anul trecut şi cursul mediu leu/euro anunţat de BNR.

Bulgaria este singurul stat din Uniunea Eu­ro­peană unde pon­de­rea economiei subterane, de 32,3% din PIB, depăşeşte nivelul de 30%, potrivit datelor Comisiei Europene comunicate mier­curi Parlamentului European şi Consiliului.

România este urmată în ordine de Lituania (29% din PIB), Estonia (28,9%) şi Letonia (26,5%). Polonia este pe locul opt cu 25%, iar Gre­cia pe poziţia a noua, cu 24,3%.

Ungaria ocupă locul 11 (22,8%), iar Cehia locul 17 (16,4%).

Austria, Luxemburg şi Olanda sunt sin­gu­rele ţări din UE ale căror economii subterane au o pon­dere de sub 10% din PIB. Ponderi mici ale eco­nomiei subterane mai au în ordine cres­că­toare Marea Britanie (10,5%), Franţa (11%) şi Irlanda (12,8%).

Ţările nordice Suedia, Danemarca şi Fin­lan­da ocupă poziţiile 19-21, cu ponderi de 14,7%, 13,8%, respectiv 13,7%. Italia este pe poziţia 12 (21,2%), Spania pe 15 (19,2%), iar Ger­ma­nia pe locul 22 (13,5%).

CE precizează că a făcut re­co­man­dări spe­cifice pentru re­du­cerea eco­no­mi­ei subterane Bul­gariei, Ciprului, Cehiei, Es­to­niei, Ungariei, Italiei, Li­tua­niei, Maltei, Poloniei şi Slovaciei.

Totodată, Comisia reco­man­dă ţărilor membre care be­ne­ficiază de asistenţă financiară prin interme­diul Mecanismului European de Sta­bilitate Financiară sau potrivit pre­­vederilor Tratatului UE (res­pec­tiv Articolul 143) să aplice mă­surile exis­tente în deciziile de im­ple­men­ta­re şi în memorandu­murile de înţe­le­gere. În această categorie se află Grecia, Irlanda, Portugalia şi România.

Media la nivelul Uniunii Euro­pene este o pon­dere a economiei subterane de 19% din PIB-ul regiunii, iar în raportul CE se arată că fraudele şi evaziunea fiscală limitează capaci­ta­tea statelor membre să majoreze veni­turile şi să aplice po­liticile economice.

Într-o perioadă de consolidare fiscală, când multe ţări trebuie să reducă cheltuielile şi să ma­joreze veniturile, aceste măsuri sunt îngreu­nate de evaziunea şi fraudele fiscale, iar pon­de­rea de aproape o cincime din PIB-ul UE a eco­nomiei subterane arată am­ploa­rea problemei.

Comisia menţionează faptul că zeci de miliarde de euro se află în conturi offshore, deseori nerapor­tate şi netaxate, reducând venitu­rile naţionale.

Având în vedere amploarea fenomenului, intensificarea efor­turilor de combatere a fraudelor şi evaziunii fiscale nu este doar o problemă de venituri, ci şi de corectitudine.

Majoritatea contri­buabililor îşi plătesc corect taxele şi nu trebuie să fie afectaţi de majorări supli­mentare de impo­zite, menite să compenseze pierderile de venituri provocate de evazionişti, se arată în raport.

Înainte de sfârşitul acestui an Comisia in­ten­ţionează să prezinte un plan de acţiune, ba­zat pe o evaluare proporţională a impactului, care să identifice măsuri specifice care pot fi luate rapid, dacă vor avea prioritate politică. Prezen­tarea planului va avea loc odată cu o iniţiativă referitoare la paradisurile fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO