Eveniment

Efectul deficitului bugetar mic: construcţiile de infrastructură s-au prăbuşit cu aproape 30%

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Andreea Neferu

10.10.2014, 00:07 164

Lucrările de construcţii inginereşti, adică de infrastructură, au scăzut puternic anul acesta, primele opt luni ale lui 2014 aducând un declin de 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Scăderea construcţiilor de infrastruc­tu­ră vine în contextul în care cheltuielile cu investiţiile au fost tăiate la sânge de stat, acestea scăzând cu circa 18% în perioada ianuarie-august, potrivit datelor de la Ministe­rul de Finanţe.

În încercarea de a urmări un deficit bu­getar cât mai mic, guvernul a preferat să „rete­ze“ investiţiile publice, lăsând de izbe­lişte, prin­tre altele, şi infrastructura, un domeniu în care pot fi create zeci de mii de locuri de mun­­că şi care, în aval, poate stimula şi alte industrii. Deficitul bugetar a fost în primele opt luni ale anului de doar 0,24% din PIB, în vreme ce de­fi­citul pe tot anul este proiectat la 2,2% din PIB.

Statul a transformat din planuri pe hâr­tie în investiţii concrete mult mai puţine proiecte de infrastructură anul acesta şi a redus drastic sumele direcţionate către acest sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO