Eveniment

Embargoul petrolier este pe drum: UE plănuieşte interzicerea treptată a petrolului pentru Rusia, vizând şi mai multe bănci

Embargoul petrolier este pe drum: UE plănuieşte...

Autor: Dorin Oancea

04.05.2022, 10:49 38

Şeful executivului UE a propus miercuri un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum şi sancţionarea celei mai importante bănci ruseşti şi interzicerea televiziunilor ruse pe frecvenţele europene, în încercarea de a accentua izolarea Moscovei, scrie Reuters.

Planul, dacă va fi aprobat de guvernele UE, ar marca un punct de cotitură pentru cel mai mare bloc comercial din lume, care este dependent de energia rusă şi trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare.

Însă invazia Rusiei în Ucraina pe uscat, pe mare şi pe calea aerului la 24 februarie, reluarea ofensivei ruseşti în estul Ucrainei şi imaginile îngrozitoare ale măcelului din oraşele ucrainene au învins reticenţa de a aplica cele mai dure sancţiuni de până acum.

"Astăzi, vom propune să interzicem tot petrolul rusesc în Europa", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European de la Strasbourg. "Aceasta va fi o interdicţie completă de import pentru toată Rusia", a spus ea, aplaudată de sală.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de ţiţei rusesc în termen de şase luni şi a produselor rafinate până la sfârşitul anului 2022, a precizat von der Leyen. Ea s-a angajat să reducă la minimum impactul asupra economiilor europene.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 2%, până la 107,11 dolari în jurul orei 09:00 CET, în creştere cu 37,5% de la începutul anului.

"Abordăm dependenţa noastră de petrolul rusesc. Şi să fim clari, nu va fi uşor, deoarece unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc, dar pur şi simplu trebuie să o facem", a spus ea. "Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să plătească un preţ, un preţ mare, pentru agresiunea sa brutală", a mai spus ea.

Pe lângă petrol, ultima rundă de sancţiuni va lovi Sberbank, principalul creditor al Rusiei, precum şi alte trei bănci.

"Vom elimina Sberbank - de departe cea mai mare bancă din Rusia, şi alte două bănci importante, din SWIFT. Prin aceasta, lovim bănci care sunt critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rusesc şi pentru capacitatea lui Putin de distrugere", a declarat von der Leyen.

"Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rusesc de sistemul global", a mai spus ea.

Von der Leyen a declarat că mai mulţi oficiali militari ruşi de rang înalt se vor confrunta cu îngheţarea activelor UE şi interdicţii de călătorie, fără a da nume. "Nu veţi scăpa nepedepsiţi cu asta", a spus ea.

Propunerile Comisiei trebuie să ajungă acum la cele 27 de state membre pentru aprobare. Diplomaţii au declarat că este posibil să fie acordată o perioadă mai lungă Ungariei şi Slovaciei pentru a opri importurile de petrol, deoarece acestea sunt foarte dependente de energia rusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO