Eveniment

Facem o bază de date de 2 mil. euro cu numele străzilor, dar nu avem indicatoare la colţ de stradă

Facem o bază de date de 2 mil. euro cu numele străzilor, dar nu avem indicatoare la colţ de stradă

Unele intersecţii din Bucureşti nu sunt semnalizate cu plăcuţe cu numele străzilor, în timp ce în alte intersecţii plăcuţele sunt ascunse în spatele copacilor

Autor: Andreea Mioara Neferu

20.04.2012, 00:04 864

Registrul Electronic Naţional al Nomen­claturilor Stradale, o bază de date electronică ce va standardiza numele străzilor şi numerele administrative din fiecare localitate astfel încât să nu mai existe confuzii, ar urma să fie gata în luna noiembrie a anului viitor, în urma unei investiţii de 8,7 milioane de lei (2 mi­lioane de euro) din fonduri europene.

În prezent, pe lângă faptul că nu sunt semnalizate corespunzător, în sensul că ori nu există indicatoare, ori acestea nu sunt la loc vizibil, nu toate străzile din România au un nume, într-o localitate există mai multe artere cu acelaşi nume, nu toate imobilele au numere administrative sau chiar pe aceeaşi stradă există de mai multe ori acelaşi număr admi­nistrativ. Registrul Electronic vrea să standar­dizeze şi să elimine confuziile privind adresele.

Întrebat de ZF dacă i se par suficiente indi­catoarele cu nume de străzi din Bucureşti, pri­marul Capitalei Sorin Oprescu a spus: "După ce se implementează registrul acesta electronic, vom face o ordonare a străzilor. Nu vom schim­ba indicatoarele deja existente, însă vom monta mai multe şi la loc mai vizibil. (...) Sigur că au existat probleme, erau străzi cu numere ad­ministrative A şi B şi se sărea apoi direct la E".

Agenţia Naţională de Cadastru şi Pu­blicitate Imobiliară (ANCPI) va realiza Re­gistrul Electronic Naţional al Nomen­claturilor Stradale în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România şi Asociaţia Informaticienilor din Administraţia Publică.

"Registrul va avea şi o interfaţă web, practic un site, unde vor apărea toate străzile atât textual, cât şi grafic (o hartă similară celei din cadrul Google Maps - n. red.). Cetăţenii vor putea consulta gratuit această bază de date", a declarat Eduard Gherghe, directorul direcţiei informatice din cadrul ANCPI. Mai exact, numele fiecărei străzi şi numerele administra­tive vor apărea pe un site, unde va fi şi o hartă cu poziţionarea acestora. Numărul mic şi în unele cazuri chiar lipsa plăcuţelor şi a indicatoarelor cu străzi vine în contradicţie cu situaţia din ţări vest-europene sau chiar şi din regiune, precum Ungaria sau Polonia, unde arterele sunt semnalizate corespunzător şi la fiecare intersecţie apar indicatoare clare cu numele tuturor străzilor care se intersectează.

În Bucureşti cel puţin, există în continuare străzi nesemnalizate corespunzător, iar aceasta este o problemă inclusiv pentru taximetrişti, care circulă permanent prin Capitală. "Acum m-am obişnuit, însă în primele luni de taximetrie mi-era destul de greu să găsesc străzile chiar şi cu GPS-ul pornit, tocmai pentru că nu găseam plăcuţele cu numele. Iarăşi, numerele străzilor sunt o problemă. Vă dau doar un exemplu: la Piaţa Sudului, pe şoseaua Berceni, numero­tarea începe cu numărul 3, după care 5 şi abia apoi 1, iar GPS-ul nu indică acest lucru şi numărul e scris destul de mic pe un bloc. Dacă nu ştii dinainte de această situaţie, poţi să crezi chiar că un client şi-a bătut joc de dispecer", spune Robert, un taximetrist de 25 de ani din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO