Eveniment

Farcas: Amendamentele la statutul BNR contravin legislatiei europene

11.06.2004, 00:00 13

Amendamentele adoptate de Senat la proiectul de lege privind statutul BNR nu corespund cu prevederile legislatiei europene si trebuie eliminate din textul final al actului normativ, a declarat, ieri ministrul integrarii europene, Alexandru Farcas.
"Norocul este ca procedura parlamentara n-a fost incheiata si sunt sigur ca legea va iesi asa cum trebuie de la camera decizionala, Camera Deputatilor, adica fara amendamente", a afirmat Farcas.
Amendamentele aduc atingere independentei Bancii Nationale ceruta insisten de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International.
"Cu asemenea amendamente nu primim sigur statutul de economie de piata functionala", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Daca vine Curtea de Conturi sa controleze BNR cum face politica monetara, inseamna o incalcare grosolana a independentei bancii centrale", a mentionat Vasilescu.
El spune ca a existat un caz similar in Cehia si imediat autoritatile au fost nevoite sa schimbe legea la cererea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.
Senatul a adoptat, marti, un proiect de lege privind statutul BNR, care cuprindea cateva modificari fata de forma aprobata de Executiv.
Amendamentele au fost inaintate de un grup de trei senatori, doi reprezentanti ai partidului de guvernamant si un senator PRM. Acestia au solicitat ca bugetul de venituri si chelutieli al bancii centrale sa fie aprobat de Parlament.
Un alt amendament permite Curtii de Conturi sa verifice "operatiunile desfasurate de BNR care influenteaza resursele financiare ale statului si sectorului public, inclusiv executia bugetului de venituri si cheltuieli". Aceste prevederi deschid calea pentru implicarea altor organisme ale statului in deciziile de politica monetara.
Unul dintre cei care a propus amendamentele, senatorul Vasile Horga (PRM) a mentionat ca nu crede ca managementul BNR este mai indreptatit sa adopte bugetul bancii decat Parlamentul care este format din membrii mai multor partide.
Ministrul Integrarii a mai spus ca responsabilitatea principala privind concordanta cu acquis-ul comunitar revine ministerului initiator, respectiv Ministerului Finantelor Publice.
"In forma care a plecat de la Guvern, proiectul nu avea aceste articole. Secretarii de stat de la Finante ar fi trebuit sa fie prezenti si sa explice eventualele neconcordante cu legislatia din Uniunea Europeana", a explicat Farcas.
Noua reglementare privind statutul BNR era necesara tocmai pentru a stabili in mod explicit independenta totala a bancii centrale, in conformitate cu practica europeana. Actul normativ trebuie aprobat pana la sfarsitul lunii iunie, fiind unul dintre punctele obligatorii pentru inchiderea capitolului de negociere privind libera circulatie a serviciilor.
"Oricum, noi ne-am propus sa fim prezenti tot timpul in comisiile parlamentare pana la sfarsitul lunii iunie", a mai spus Farcas.
Camera Deputatilor va lua in discutie proiectul de lege privind statutul BNR miercuri, 16 iunie, in Comisia de buget - finante, unde presedinte este Ovidiu Musetescu, fostul ministru privatizarii (PSD).
Deputatii ar putea sa retraga amendamentele aduse proiectului de senatori sau ar putea sa le mentina.
Acesta nu este singurul caz in care parlamentarii adopta legi care contravin prevederilor europene. Astfel, luna trecuta, cele doua Camere ale Parlamentului au adoptat trei legi necesare procesului de integrare in UE intr-o forma care contravine acquis-ului comunitar, incalcand principii de baza ale UE.
Ministerul Integrarii a cerut presedintelui Ion Iliescu sa retrimita la Parlament pentru reexaminare cele trei acte normative, prin care sunt reglementate profesiile de medic, farmacist si asistent medical si moasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO