Eveniment

Fermierii insistă pe rapiţă chiar şi după dezastrul din 2011, dar şi acum depind tot de vreme

Fermierii insistă pe rapiţă chiar şi după dezastrul din 2011, dar şi acum depind tot de vreme

Autor: Gabriel Razi

20.09.2012, 00:05 510

Fermierii români spun că au însă­mânţat cu 20-30% mai multe suprafeţe cu rapiţă în această toamnă, adică un total de 500.000 de hectare, deşi anul trecut seceta a redus cu mai bine de două treimi recolta. Unul din motoarele din spatele creşterii suprafeţelor acoperite în această toamnă cu rapiţă sunt preţurile mari pentru această materie primă agricolă. Recolta de rapiţă din acest an este estimată la 155.000 de tone, fiind cu 76% mai mică faţă de anul precedent.

Datele din piaţă arată că recolta mică a dus la dublarea preţurilor faţă de 2011 la nivelul de 2.500 lei/tonă. Rapiţa este o recoltă care a adus anul trecut aproximativ 300 milioane de euro în economie. Rapiţa, care acoperă 5% din totalul suprafeţelor arabile, va contribui cu puţin sub 100 milioane de euro la valoarea producţiei agricole de anul acesta, potrivit calculelor ZF.

"Anul trecut am avut cam 1.200 de hectare însămânţate cu rapiţă, dar am rămas cu aproximativ 700, pentru că restul s-a pierdut din cauza secetei. Anul acesta am pus cam 1.000 de hectare. Preţurile sunt acum mari pentru că nu a fost producţie, dar recolta din primăvara viitoare este direct dependentă de ploaie. Dacă plouă în următoarele trei sau patru săptămâni vom avea producţii bune atât la rapiţă, cât şi la orz sau la grâu", a explicat situaţia Valentin Dide, fermier care exploatează aproximativ 6.000 de hectare de teren arabil în judeţul Teleorman prin intermediul companiei Agrointer.

Pe un ton similar Nicolae Sitaru, care exploatează 2.000 de hectare de teren în judeţul Ialomiţa, spune că şi-a majorat cu aproape 40%, la 350 de hectare, suprafe­ţele însămânţate cu rapiţă, însă şi el adaugă că producţia este şi în acest an sub risc din cauza condiţiilor meteo.

"Am mărit suprafeţele, dar le-am mărit degeaba, pentru că eu cred că iar voi pierde tot. A fost o ploaie, dar nu a fost suficientă. În momentul acesta nu poate spune nimeni cu siguranţă cât o să se facă. După ce am păţit în ultimii doi ani nu ştiu dacă o să mai pun şi la anul".

Datele de producţie arată că recolta de rapiţă a scăzut în acest an cu aproximativ 76%, la 155.000 de tone, potrivit Coceral, o organizaţie europeană a comercian­ţilor şi procesatorilor de materii prime agricole.

Scăderea la acest nivel este şi cea mai importantă din ultimii şase ani, în condiţiile în care, începând cu anul 2007, producţia de rapiţă s-a încadrat pe o pantă ascendentă. În acest interval recoltele pe această linie nu au coborât în niciun an sub pragul de 500.000 de tone.

Declinul din primăvară s-a produs însă ca urmare a secetei puternice din toamna anului 2011, fenomen care a afectat atât recolta de rapiţă, cât şi pe cea de orz sau de grâu.

O bună parte din fermierii care au pierdut recoltele de rapiţă au decis în primăvară să înlocuiască aceste suprafeţe cu culturi de primăvară, respectiv porumb sau floarea-soarelui. Spre exemplu, Adrian Porumboiu, unul dintre primii trei producători agricoli de pe piaţa locală, şi-a majorat în primăvară cu până la 83% suprafeţele dedicate florii-soarelui şi porumbului în cadrul celor 27.000 de hectare de teren arabil pe care le exploatează prin intermediul Comcereal Vaslui. În acelaşi timp omul de afaceri şi-a redus cu 30% suprafeţele de pe care a recoltat rapiţă din cauză că aceste culturi au fost compromise de secetă.

Deşi rapiţa este o cultură agricolă sensibilă la secetă, "mirajul" preţurilor mari îi atrage pe producătorii agricoli. Preţul la rapiţă a ajuns în prezent la cota de 2.500 lei/tonă, după ce anul trecut cotaţia medie a pieţei a fost de 1.210 lei/tonă.

"Acum preţul nu mai este aşa de important pentru că nu mai se găseşte rapiţă de cumpărat în piaţă. Nici dacă aş vrea să iau nu cred că aş avea de la cine", spune la rândul său C.N., un intermediar care achiziţionează cereale şi plante oleaginoase în judeţele din sudul ţării.

Cotaţia rapiţei este în creştere şi pe pieţele internaţionale. Contractele futures pentru rapiţă se tranzacţionau ieri pe bursa de la Paris pentru 506 euro/tonă, în creştere cu 4,5% faţă de şedinţa de tranzacţionare anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO