Eveniment

Fiecare pas gresit facut de angajatori are potential de conflict

Fiecare pas gresit facut de angajatori are potential de conflict

Serban Paslaru, partener al Tuca Zbarcea & Asociatii

04.02.2009, 18:04 45

Contextul economic instabil va duce la o crestere a proceselor legate de dreptul muncii, pe fondul proceselor de restructurare demarate de companii, considera Serban Paslaru, partener al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si unul dintre coordonatorii departamentului de dreptul muncii.
"Restructurarile sunt insotite, de cele mai multe ori, de concedieri colective. Iar cand au loc concedieri colective, de obicei, exista si litigii. Va fi un an agitat si greu pentru toata lumea. Fiecare pas gresit facut de angajatori reprezinta premisa unui potential litigiu cu salariatii. Ramane de vazut masura in care lunile urmatoare se vor confirma tendintele deja inregistrate la sfarsitul anului trecut. Personal, estimez ca vom vedea o curba ascendenta a litigiilor de munca", spune el.
Procesele de munca sunt lungi si pot dura ani de zile. Iar in cazul concedierilor colective, povara financiara asupra angajatorului care pierde una astfel de proces este destul de mare.
"Este inca devreme sa spunem ca angajatorii au devenit agresivi. Se observa insa o temperare a pretentiilor din partea angajatilor si a sindicatelor ca urmare a contextului economic. Nu ma astept ca solicitarile de cresteri salariale in acest an sa aiba amploarea celor din anii precedenti. Totodata, exista sanse reduse ca astfel de solicitari sa fie acceptate de patronate", spune partenerul casei de avocatura.
Topul celor mai frecvente litigii de munca este condus de cele legate de concedieri, in timp ce pe locul doi se afla cele legate de nerespectarea unor drepturi pentru salariati. Cu toate acestea, exista litigii cu impact semnificativ asupra angajatorului - in cazul in care acesta pierde procesul -, fara a fi numeroase, cum ar fi de exemplu solicitarea sindicatelor de acordare retroactiva a unui spor de vechime.
"Instantele de judecata sunt inclinate sa dea castig de cauza salariatilor in cazul unui litigiu de munca. Ca avocat, nu este intotdeauna usor sa castigi un astfel de litigiu fiind de partea angajatorilor".
Avocatul spune ca, desi exista perceptia ca in Romania legislatia muncii este foarte "impovaratoare" pentru angajatori, exista tari - in special Franta - unde, spre exemplu, o concediere colectiva nu poate fi facuta, in principiu, fara acordul sindicatelor, constrangere care nu se regaseste in legislatia noastra.
Cu toate acestea, in practica, si pe piata locala exista situatii in care angajatii si sindicatele puternice actioneaza ca factor de presiune la adresa angajatorilor. "Exista domenii foarte sensibile, precum cel al energiei sau al petrolului si gazelor naturale, in care se resimte puternic presiunea din partea sindicatelor asupra companiilor". Din experienta negocierilor colective la care a participat, Paslaru spune ca vocea patronatelor este de obicei "mai slaba" decat cea a sindicatelor, acestea din urma avand, de cele mai multe ori, castig de cauza.
"In ultimii ani, am asistat la o spirala a cresterilor salariale, a fost un miraj al banilor, iar sindicatele si angajatii au incercat sa fie parte la castig. Iar acest lucru s-a vazut in perioadele de negociere colectiva. 'Pacea sociala', sintagma foarte folosita in ultimul timp, s-a cumparat din ce in ce mai greu si mai scump".
Problema cea mai mare nu este la nivel de legislatie a muncii, ci la nivelul contractelor colective de munca, care creeaza si adauga drepturi salariatilor pe langa cele stipulate in Codul muncii.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO