Eveniment

Finanţele au vândut doar 60% din titlurile programate la 7% pe an

02.08.2010, 23:40 16

Ministerul de Finanţe a vândut ieri certificate de trezorerie cuscadenţa la un an în valoare de 474,6 milioane de lei la unrandament de 7% pe an, adunând de pe piaţă 60% din valoareaprogramată de 800 de milioane de lei.

Finanţele au primit cereri pentru cumpărarea de certificate detrezorerie în valoare totală de 1,44 miliarde de lei, fiind însărespinse ofertele cu un nivel al randamentului mai mare de 7% pean. Precedenta licitaţie pentru certificate cu scadenţa la un anfusese organizată pe 19 iulie, când au fost vândute titluri de 157de milioane de lei, adică 21% din valoarea emisiunii.

Ministerul de Finanţe încearcă să atragă în august 4,6 miliardede euro de la bănci prin intermediul a şapte licitaţii de titluride stat, dintre care doar două sunt pentru obligaţiuni, restulfiind pentru certificate de trezorerie cu maturitatea de până la unan. Maturitatea medie a titlurilor programate la vânzare în augusteste de 1,2 ani, comparativ cu 1,6 ani în iulie - reflectândorientarea spre instrumente pe termen scurt.

Licitaţiile programate în iulie au avut o valoare similară, darstatul nu a reuşit să atragă decât 1,38 miliarde de lei, încontextul în care a respins majoritatea ofertelor cu randamente maimari de 7% pe an. Finanţele au acceptat, totuşi, luna trecută unrandament de 7,1% pe an în cadrul unei licitaţii în care a vândutobligaţiuni pe şapte ani.

Statul a respins în ultimele luni majoritatea ofertelor pentrucumpărarea de titluri în lei, considerând randamentele solicitatede bănci ca fiind prea ridicate. Ministrul de finanţe, SebastianVlădescu, declara în iunie că Trezoreria are suficiente fonduri şiîşi permite să reziste presiunii băncilor care cer randamenteridicate.

Totuşi, pentru a acoperi deficitul de lichidităţi, statul avândut săptămâna trecută certificate de trezorerie cu scadenţa laun an în valoare de 1,21 miliarde de euro la o dobândă de 4,9% pean, comparativ cu un nivel de 400 de milioane de lei programatiniţial.

Totodată, Finanţele ar mai putea lansa o emisiune de titluri îneuro, în acest sens fiind de aşteptat ca BNR să reducă în şedinţade mâine rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută la20%. În eventualitatea reducerii rezervelor minime cu cinci puncteprocentuale, băncile ar urma să primească circa 1,5 miliarde deeuro.

Analiştii tot se aşteaptă ca în perioada următoare randamentelela titlurile de stat în lei să crească peste pragul de 7%, având învedere presiunile inflaţioniste şi tensiunile politice încreştere.

De la începutul acestui an, Ministerul de Finanţe a împrumutatprin vânzarea de titluri de stat 22,6 miliarde de euro de labăncile locale. De asemenea, România a împrumutat în martie unmiliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţa la 5ani, la randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor dinpartea investitorilor străini ridicându-se la 4,9 miliarde deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO