Eveniment

Finantele cauta din nou bani pe pietele straine pentru acoperirea deficitului

16.09.2008, 20:32 11

"Vom redeschide in acest an, probabil la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie, emisiunea de eurobonduri lansata la jumatatea acestui an, pentru a atrage inca 250 mil. euro. Conditiile sunt mai bune pe pietele financiare si vom avea un plus de lichiditate", a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor. Analistii apreciaza ca decizia reflecta o nevoie puternica de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar.

"Avand in vedere turbulentele de pe pietele financiare internationale, acest anunt mi se pare extrem de surprinzator si nu poate decat sa trimita cu gandul la o nevoie imperioasa de finantare, o banuiala care va fi si ea inclusa in pretul ce va reflecta aversiunea fata de risc a investitorilor", a declarat pentru ZF Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii.

Plafonul maxim aprobat de Guvern pentru emisiunea de eurobonduri este de 1 mld. euro, iar 750 mil. euro au fost atrasi in luna iunie, la o dobanda de 6,5%, cu circa 2% mai mare fata de nivelul de anul trecut.

Totodata, ministerul se gandeste sa majoreze si plafonul de imprumuturi pe plan local pentru acest an, de 11 mld. euro, in functie de evolutia bugetului si conditiile de piata. Finantele au inceput insa sa respinga din nou ofertele bancilor pentru titlurile de stat, considerand randamentele cerute prea ridicate.

Analistii continua sa sustina ca deficitul bugetar poate depasi 3% din PIB, in conditiile in care dupa opt luni a ajuns la circa 1% si urmeaza sa mai apara o serie de cheltuieli.

"Bugetul este deja pe deficit, dar acesta nu include despagubirile la Fondul Proprietatea, subventiile bugetare pentru agricultura si cofinantarile pentru proiectele finantate cu fonduri europene. In plus, este an electoral si mai trebuie facute unele 'cadouri'. Deficitul poate ajunge sau chiar depasi 3% din PIB", a spus Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.

Si Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, sustine ca este nevoie de fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar.

"Dobanzile de pe piata interna sunt ridicate, dar si pe piata externa costul finantarii va creste in perioada urmatoare. Deficitul bugetar trebuie insa finantat. Este greu de spus daca e mai ieftin sa ne imprumutam de pe piata locala sau de pe pietele externe", a explicat Ion. In contextul crizei financiare internationale Romania va trebui sa plateasca si costul cresterii perceptiei de risc.

Romania a revenit pe pietele externe in acest an, dupa o pauza de 5 ani, timp in care finantarea deficitului bugetar a fost asigurata preponderent de pe piata interna si din incasarile din privatizare. 

Banii imprumutati in vara au avut ca destinatie refinantarea unei emisiuni de eurobonduri cu scadenta la 27 iunie, in valoare de circa 600 mil. euro, dar si acoperirea deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO