Eveniment

Finlanda renunţă la un proiect important cu Rusia: Consorţiul finlandez Fennovoima a reziliat contractul cu Rosatom pentru construirea unei centrale nucleare

Finlanda renunţă la un proiect important cu Rusia:...

Autor: Dorin Oancea

02.05.2022, 12:09 63

Consorţiul finlandez Fennovoima a reziliat contractul cu Rosatom, furnizorul de stat rus de energie nucleară, pentru livrarea unei centrale nucleare planificate în Finlanda, a anunţat compania, citată de The Guardian.

Centrala planificată de la Hanhikivi a fost comandată de Fennovoima, un consorţiu finlandezo-rus, în care părţile interesate finlandeze, printre care Outokumpu, Fortum şi SSAB, deţin două treimi, iar filiala RAOS Voima a Rosatom deţine restul.

Viitorul centralei a fost neclar de când atacul Rusiei asupra Ucrainei a forţat guvernul finlandez să regândească proiectul; a cărui autorizaţie finală de construcţie urma să fie acordată până la sfârşitul anului 2022.

Ministrul afacerilor economice, Mika Lintilä, a declarat în repetate rânduri că acum ar fi "absolut imposibil" ca guvernul să acorde autorizaţia.

Cu toate acestea, unitatea finlandeză a Rosatom, RAOS Project, care se ocupă de construcţie, a insistat să continue. Luni, în urma anunţului Fennovoima, Lintila a scris pe Twitter: „Decizia Fennovoima este clară. Există motive să fim mulţumiţi de decizia proprietarilor. Ar fi fost practic imposibil să continuăm proiectul”.

Fennovoima a declarat că rezilierea s-a datorat întârzierilor semnificative şi incapacităţii RAOS de a livra proiectul.

În ultimii ani, întârzierile semnificative ale furnizorului au continuat şi s-au accentuat. Războiul din Ucraina a agravat riscurile proiectului, pe care RAOS Project nu a putut să le prevină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO