Eveniment

Firmele au reluat angajarile. Cu cat va scadea rata somajului?

Firmele au reluat angajarile. Cu cat va scadea rata somajului?
29.04.2010, 23:06 29

Atat autoritatile publice, cat si reprezentantii mediului deafaceri spun ca firmele au reluat angajarile in prima parte aacestui an, insa este posibil ca rata somajului sa nu se reducadecat in sezonul de vara.

Rata somajului va incepe sa scada chiar din luna mai, a spusieri Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru OcupareaFortei de Munca (ANOFM), dupa ce in martie a atins nivelul de8,36%.

"Eu cred ca vom avea crestere economica, iar rata somajului vaincepe sa se reduca si sa creasca ocuparea. Estimarile mele sebazeaza pe numarul de locuri de munca comunicate de catrecompanii", a spus Bian. El a mai precizat ca, in cadrul celei mairecente burse a locurilor de munca organizate de ANOFM, peste 2.000de persoane si-au gasit un loc de munca. De asemenea, peste 1.100de romani au plecat sa lucreze in strainatate prin intermediul unuiprogram lansat de Uniunea Europeana, iar cei mai multi lucreaza intari precum Italia, Danemarca, Spania sau Germania. Mai mult, peste1.600 de noi locuri de munca au fost scoase la bataie de companiiin aceasta luna, in cadrul unui targ de joburi.

Reprezentantii mediului privat confirma faptul ca o mare partedin companii au reinceput sa faca angajari si si-au deblocatbugetele de recrutare pentru ca au nevoie de personal. Cu toateacestea, este putin probabil ca printre candidatii cautati inprezent de angajatori sa se numere categoria somerilor.

"Inca din luna martie se resimte o revigorare la niveluloportunitatilor de angajare. Insa nu vad cum ar putea influentaanunturile de angajare facute de companii rata somajului, pentru case cauta in special candidati cu studii superioare si nu muncitori,care sunt cei mai multi dintre someri", este de parere AlexandraUrseanu, account executive in cadrul companiei de consultanta inresurse umane Hart Human Resource Consulting, care ofera siservicii de recrutare. La inceputul lunii martie, din cei 760.000de someri, numai 48.600 aveau studii superioare, in timp ce someriicu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional constituiauponderea cea mai mare a somerilor (72,5%).

"Exista semnele unei usoare scaderi a somajului, dar este doarun mugur de speranta de primavara care trebuie dublat de crestereeconomica reala. Altfel, aceasta scadere nu va deveni o constanta,ci se va dovedi a fi doar un flux temporar datorat si activitatilorestivale care iau avant in aceasta perioada", spune Dan MateiAgathon, purtator de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronaledin Romania (ACPR).

Numarul somerilor a crescut cu doar 3.000 in luna martie, dupace in ultimul an avansa cu cate 20.000-30.000 de noi someri lunar.Principala explicatie pentru stabilizarea ritmului de crestere aratei somajului este faptul sa mediul privat a finalizat cea maimare parte a restructurarilor, dupa ce anul trecut peste 300.000 desomeri au provenit din mediul privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO