Eveniment

Firmele care aplică pentru fonduri europene în HR spun că evaluarea proiectelor se face „cu copy-paste“

Foto Shutterstock

Firmele care aplică pentru fonduri europene în HR spun că evaluarea proiectelor se face „cu copy-paste“

Autor: Adelina Mihai

24.06.2011, 00:07 805

Firmele care au vrut să ia fonduri europene pentru dezvoltareaantreprenoriatului susţin că observaţiile făcute de autorităţi dupăeva­lua­rea proiectelor au fost identice pentru mai mulţibeneficiari, ceea ce înseamnă că unele pro­iecte nici nu au fostcitite. Reprezentanţii AMPOSDRU, instituţia care gestioneazăfon­du­rile europene pentru HR, spun că evaluarea a fostexternalizată către o firmă privată, European Profiles.

Dan Barna, managing partner în cadrul fir­mei StructuralConsulting, susţine că a realizat un sondaj online în perioadaaprilie-mai des­pre evaluarea proiectelor depuse pe o linie defi­nan­ţare destinată proiectelor de antrepre­no­riat în mediulrural, iar rezultatele arată că 80% dintre cele 71 de organizaţiirespondente au fost nemulţumite de procesul de evaluare. Dease­menea, compania a venit cu exemple prin care a arătat căbeneficiarii în cadrul acestei li­nii de finanţare au primitscrisori de la auto­ri­ta­tea de management care conţineaurăs­pun­suri identice, chiar dacă proiectele erau diferite.

"Grilele de evaluare conţineau comentarii generale şi uneorierau repetate aceleaşi formulări. După ce am lucrat 10 ani la stat,şi ca evaluator, ştiu că fiecare evaluare trebuie să aibărăspunsuri specifice", a spus Barna.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii AMPOSDRU au spus că vor revenicu un răspuns către beneficiari într-o perioadă cât se poate descurtă.

"În momentul de faţă analizăm toate as­pec­tele contestate debeneficiari în paralel cu documentele pe care le avem ladispoziţie. Pentru această linie de finanţare, au fost de­puse 450de contestaţii (din 1.014 de cereri de finanţare), dintre care s-aurezolvat jumătate. Nu s-au făcut încă plăţi pentru aceste proiecte,pentru că încă nu s-a semnat niciun contract", a spus Carmen Ionel,noua şefă a AMPOSDRU.

Reprezentanţii firmei European Profiles nu au putut ficontactaţi până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO