Eveniment

Firmele cu grad mare de indatorare ar trebui sa-si majoreze capitalul

29.11.2004, 00:00 164



Firmele care au un grad mare de indatorare trebuie sa ia in considerare o majorare a capitalului social pana la sfarsitul anului, pentru a putea sa-si deduca cheltuielile cu dobanzile potrivit modificarilor din Codul fiscal, a declarat Patrick Leonard, tax partner la KPMG.



Noul Cod fiscal, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2005, modifica criteriile impuse firmelor pentru deductibilitatea cheltuieliolor cu dobanzile si pierderile nete din diferentele nefavorabile de curs valutar.



Astfel, fata de un grad de indatorare 1, permis pana in prezent, noua legislatie stabileste un grad de indatorare a capitalului de maximum 3, insa elimina posibilitatea deducerii dobanzilor si pierderilor din diferente de curs in limita a 10% din cifra de afaceri. Gradul de indatorarea se stabileste ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul si sfarsitul anului.



"Limita de 10% din cifra de afaceri era considerata suficienta de majoritatea firmelor. Noua prevedere pare sa fie mai permisiva prin cresterea gradului de indatorare, dar in fapt poate crea probleme firmelor cu datorii", a spus Patrick Leonard.



Potrivit oficialului KPMG, daca firmele anticipeaza ca la inceputul anului viitor vor consemna un grad de indatorare de peste 3, sau au un activ net negativ, ar trebui sa procedeze imediat la o majorare de capital, care sa le imbunatateasca acest indicator.



Firmele pot deduce aceste cheltuieli fara nici o limitare, in cazul creditelor contractate de la o societate abilitata (banci, cooperative de credit, societati specializate legiferate, societati de leasing - doar pentru contractele de leasing).



Problema deducerii dobanzilor si diferentelor de curs valutar se ridica numai in cazul imprumuturilor de la alte institutii sau de la actionari si afiliati.



Pentru creditele acordate de afiliati sau actionari, Codul fiscal introduce niste limite de dobanda. Astfel, la imprumuturile in valuta sunt deductibile cheltuielile pentru o dobanda de pana la 9%, in timp ce la finantarile in lei diferentele pozitive dintre dobanda aplicata la credit si dobanda de referinta a BNR nu este deductibila.



Nicolae Done, tax partner la KPMG, a precizat ca si imprumuturile cu scadenta de pana la un an care prin reesalonare depasesc 12 luni vor fi luate in calcul la determinarea gradului de indatorare.



De asemenea, cheltuielile nedeductibile in prezent vor putea fi reportate pentru anul viitor, dar firmele trebuie sa le includa in categoria deducerilor pana la 1 ianuarie 2006.



Pe de alta parte, noile prevederi arata ca agentii economici vor putea deduce si provizioanele constituite inainte de inceputul acestui an, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: creantele nu sunt garantate, datoriile nu apartin unei persoane afiliate, firma creditoare le-a inclus in veniturile impozabile si nu a mai constituit provizioane deductibile pentru ele, iar firma debitoare se afla in procedura de faliment.



Reprezentantii KPMG au atras atentia ca introducerea procedurii de faliment este posibila numai in cazul unei creante cu o vechime de peste 270 de zile.



De asemenea, un singur creditor nu poate solicita deschiderea procedurii de faliment, daca suma este mai mica de 3.000 de euro.



La randul sau, Valentin Tic, tax senior manager la KPMG a declarat ca numarul controalelor fiscale care au in vedere analiza preturilor de transfer practicate de firmele care activeaza pe piata romaneasca va creste in perioada urmatoare.



"Ministerul Finantelor acumuleaza in prezent resursele necesare pentru a fi capabil sa conduca inspectiile fiscale amanuntite referitoare la preturile de transfer. Tocmai de aceea este inevitabil ca firmele sa se confrunte cu un nivel crescut de inspectii fiscale", a aratat Tic.



Preturile de transfer se refera la tranzactiile efectuate intre persoane afiliate, care potrivit legislatiei trebuie sa se incadreze in termenii comeciali de piata libera. In analiza preturilor de transfer sunt incluse, printre altele, preturile pentru serviciile efectuate catre o societate straina afiliata, preturile incasate la exportul unor bunuri catre o firma afiliata, sau aporturile si imprumuturile in natura acordate de o societate afiliata unei entitati romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO